Speleonaut- fotografija iz filma.jpg
promo

promo

Filmski i pozorišni program

BESPLATNA PROJEKCIJA DOKUMENTARNOG FILMA: „Speleonaut / Pod kamenim nebom” Sonje Blagojević Đekić biće prikazan u Domu omladine Beograda

13.03.2023.

BESPLATNA PROJEKCIJA DOKUMENTARNOG FILMA: „Speleonaut / Pod kamenim nebom” Sonje Blagojević Đekić biće prikazan u Domu omladine Beograda
Veličina Slova

Projekcija i razgovor o dokumentarnom filmu „Speleonaut / Pod kamenim nebom” Sonje Blagojević Đekić biće održani u Domu omladine Beograda, u sali Amerikana, 15 marta od 20 časova. Ulaz je slobodan.

Gde se održava

Dom omladine Beograda


Kada se održava

15. mart u 20 časova


U vreme osvajanja Meseca u leto 1969. godine, tridesetčetvorogodišnji Milutin Veljković kreće na jugoistok Srbije, sa namerom da provede 15 meseci u divljoj, neuređenoj pećini Samar, dugačkoj oko dva kilometra. Milutina nije zanimalo samo da potuče rekord u podžemnom samovanju, već i da prodre u vasionu dubine. Ovaj izuzetan podvig najpre otkrivamo spolja – kroz seriju portreta zanimljivih likova, svih u vezi sa glavnim junakom. Neočekivano, ulazimo u podžemni svet. Mnoštvo odlomaka iz Milutinovog opsežnog pećinskog dnevnika oživljava – od svakodnevnih poslova kao što su priprema kafe i prikupljanje insekata, do dramatičnih zbivanja: vađenje sopstvenog zuba, čežnja za ženom, borba sa poplavom i halucinacijama. Povezujući se sa pradavnim precima, ali i istražujući daljine kosmosa u dezintegrisanom vremenu i prostoru pećine, Speleonaut iskušava ljudske sposobnosti i traga za svrhom.

Ovo sinematično svedočanstvo o sudarima svemira i čoveka, spoljašnjeg i unutrašnjeg – film o podvigu koji je pomerio granice saznanja o čoveku, premijerno je prikazan u glavnom programu Festivala autorskog filma 2018. godine, i nagrađen nagradom za najbolji dugometražni dokumentarni film i najbolju montažu na Martovskom festivalu 2021. godine.

Moderatorka progrma je producentkinja Jovana Nikolić.

Podeli vest