Igor Galo-foto Duško Marušić Čiči.jpg
Duško Marušić Čiči

Duško Marušić Čiči

Filmski i pozorišni program

FILM O FESTIVALU KOJI JE OSLIKAO ISTORIJU BIVŠE JUGOSLAVIJE: Regionalna premijera dokumentarca Igora Gala na 70. Martovskom festivalu

28.03.2023.

FILM O FESTIVALU KOJI JE OSLIKAO ISTORIJU BIVŠE JUGOSLAVIJE: Regionalna premijera dokumentarca Igora Gala na 70. Martovskom festivalu
Veličina Slova

Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu, Martovski festival, biće održan od 28. marta do 2. aprila u Domu omladine Beograda i biće u znaku velikog jubileja, obeležavanja 70 godina od osnivanja kada će premijerno biti prikazan film Igora Galoa „1991. Adio Jugo film, adio Jugo festival, adio Jugoslavija… vidimo se u sljedećem ratu“.

Gde se održava

DOB


Kada se održava

1. april


U okviru revijalnog programa, 1. aprila od 17:00 u sali Amerikana DOB biće održana regionalna premijera filma „1991. Adio Jugo film, adio Jugo festival, adio Jugoslavija… vidimo se u sljedećem ratu“ (2023. / 92’ / Hrvatska). Reč je o dugometražnom dokumentarnom ostvarenju za koje scenario, režiju i produkciju potpisuje Igor Galo, poznati glumac iz Hrvatske i sa prostora čitave nekadašnje Jugoslavije.

Dokumentarac o Festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli, koji je prvenstveno okupljao kinematografije svih socijalističkih republika bivše Jugoslavije, do njenog tragičnog raspada. Istovremeno je i prikaz društveno-političkih okolnosti u kojim je osnovan. Svedočenjem glavnih aktera FJIF, od osnivača Marjana Rotara, do svih presudnih direktora festivala, filmskih radnika, glumaca, režisera, producenata, film istražuje kako je uopšte bio moguć festival takvog evropskog i svetskog značaja u vreme svog trajanja. Od osnivanja 1953. do nasilnog gašenja 1991. godine, festival odslikava rađanje socijalističke Jugoslavije, njen razvoj u društveno-političkom, kulturno-obrazovnom i privrednom smislu, kao i njen raspad, pa time i sopstveni nestanak, kao jedinstvene i neponovljive filmske manifestacije u svetskim razmjerima, kao što je to bila i Jugoslavija.

Ovo ostvarenje, nastalo u produkciji kuće UOFD Histria film Pula, montirao je Danilo Lola Ilić.

Film Igora Gala poslužiće kao povod za tribinu „Martovski festival – između jugoslovenske prošlosti i postjugoslovenske budućnosti“, koja je zakazana za 1. april od 19 časova u Domu omladine Beograda.

Podeli vest