Zlostavljanje sa datumom.jpg
promo

promo

Filmski i pozorišni program

MONODRAMA KOJA SE GLEDA U DAHU O PSIHIČKOM I EMOTIVNOM ZLOSTAVLJANJU: Milica Janković izvodi komad po tekstu našeg Nobelvca na sceni Kulturnog centra „Čukarica“

29.03.2023.

MONODRAMA KOJA SE GLEDA U DAHU O PSIHIČKOM I EMOTIVNOM ZLOSTAVLJANJU: Milica Janković izvodi komad po tekstu našeg Nobelvca na sceni Kulturnog centra „Čukarica“
Veličina Slova

Dramska umetnica Milica Janković u četvrtak, 30. marta sa početkom u 19,30 časova, na sceni Kulturnog centra „Čukarica“ odigraće monodramu „Zlostavljanje“, koja je nastala po tekstu Ive Andrića.

Gde se održava

Kulturni centar „Čukarica“


Kada se održava

30. mart


Šta se dešava kada zažmurimo na psihičko zlostavljanje i tako sami sebe zavaramo? Gde to vodi i kakve su posledice? Da li na ovim prostorima čovek i dalje ne može da brani svoje pravo nego mora pored toga što je žrtva da preuzme na sebe i izgled krivca?

„Jedan čovek, pogotovu jedna žena, mora u odbrani svojih prava i svoje ličnosti da se osloni na druge ljude i na svoje pravo onakvo kakvo je formulisano u zakonima, ili bar u shvatanjima i navikama društva“. Predstavu je režirao Tihomir Stanić.

Monodrama „Zlostavljanje“, koja se gleda „bez daha“, naišla je na sjajne reakcije i zaintrigiranost kod publike jer obrađuje savremenu i aktuelnu temu psihičkog i emotivnog zlostavljanja kroz izvorni tekst našeg nobelovca Ive Andrića. Predstava je premijerno izvedena u „Teatrijumu“, u kom je na stalnom repertoaru, zatim u Zagrebu na „Danima srpske kulture“, u pozoristu „Madlenianum“, u Berlinu u organizaciji „Srpskog kluba Berlin“ i u Ustanovi kulture „Vuk Stefanović Karadžić“ u Beogradu.

Radnja pripovetke se dešava u periodu izmeđuu dva svetska rata. Glavni lik u priči, Anica se suočava sa psihičkim zlostavljanjem u braku. U borbi sa samom sobom ali i sa normama društva koje osuđuje njenu odluku da napusti muža, Anica ostaje dosledna sebi bez obzira na posledice. Ovo je predstava koja dočarava Andrićevu perspektivu psihičkog zlostavljanja ali i položaja žene toga vremena. Ono što aktuelizuje predstavu jeste što istraživanja pokazuju da veliki broj žena i dalje trpi psihičko i verbalno nasilje u braku tako da je ova monodrama zapravo način da žene prepoznaju psihičko zlostavljanje i da same sebe osnaže na to da imaju pravo na kako Andrić kaže, ličnu sreću. Cena karte: je 500,00 dinara.

Podeli vest