PREDAVANJE 01 U POTRAZI ZA GRANICAMA DOKUMENTARNOG.jpg
promo

promo

Filmski i pozorišni program

KOMPJUTERSKE IGRICE, VIRTUELNI KARAKTERI I DOKUMENTARNI FILM: Počinje ciklus predavanja u Domu omladine

07.02.2024.

KOMPJUTERSKE IGRICE, VIRTUELNI KARAKTERI I DOKUMENTARNI FILM: Počinje ciklus predavanja u Domu omladine
Veličina Slova

Dom omladine Beograda od februara 2024. pokreće seriju predavanja "U POTRAZI ZA GRANICAMA DOKUMENTARNOG" o temama vezanim za aktuelnu svetsku produkciju dokumentarnih filmova

Gde se održava

Dom omladine Beograda


Kada se održava

29. februar


Predavanja su fokusirana na fenomene i najnovije tendencije u okviru ove filmske vrste koja je doživela veliku afirmaciju tokom poslednjih 15 godina, a sada doživljava unutrašnju transformaciju, kroz aktivnosti autora koji istražuju granice dokumentarnog izraza: medijske, tehnološke, moralne, žanrovske, ali i granice između fikcije i stvarnosti, objekta i subjekta. Problematika društva spektakla ((Society of Spectacle) koju tako tačno poentira 1967. francuski filozof i filmski autor Gi Debor, i danas je aktuelna, možda i više nego što je to bio slučaj pre 50 godina. Prateći ove tendencije pokušavamo da motivišemo mlade sadašnje i buduće aktere digitalnog sveta slika da sa radoznalošću gledaju i istražuju svet oko sebe, a možda i da pokušaju da ga promene. Spektakl nije zbirka slika, već društveni odnos među ljudima, posredovan slikama. (Gi Debor)

Predavač će biti Vladimir Šojat, filmski montažer i producent, video umetnik. On će tokom 2024. godine održati seriju od 8 predavanja o najnovijim fenomenima svetske kinematografije koji se odnose prema novim tehnologijama, društvenim mrežama, veštačkoj inteligenciji, pitanjima rezolucije filmske slike, novim formatima i filmskim žanrovima. Predavanja su propraćena primerima iz najnovije produkcije, insertima i celim filmovima iz perioda od poslednjih pet godina. Predavanja su motivacionog tipa, cilj im je da podstaknu mlade filmske entuzijaste i autore početnike, studente filma i umetnosti, ali i druge zainteresovane da artikulišu svoje ideje uz informacije o najnovijim trendovima. Predavanja se ponekad dotiču i teorije medija da bi objasnila društvene i filmske fenomene ali nisu pretežno teorijska; namenjena su publici između 18 i 25 godina, svima onima koji koriste nove tehnologije, društvene mreže ali i preispituju njihove mogućnosti i ograničenja.

Prvo predavanje, pod nazivom KOMPJUTERSKE IGRICE, VIRTUELNI KARAKTERI I DOKUMENTARNI FILM", biće održano u sredu, 7. februara sa početkom u 18 časova u Klubu Doma omladine Beograda. Ulaz je slobodan.

Podeli vest