Kinoteka_Branko_Vucicevic_retrospektiva-h.png
promo

promo

Filmski i pozorišni program

KINOTEKA OBELEŽAVA JUBILEJ VELIKOG SINEASTE: Sedam filmova za koje je Vučićević bio scenarista biće prikazani u ovom serijalu

08.02.2024.

KINOTEKA OBELEŽAVA JUBILEJ VELIKOG SINEASTE: Sedam filmova za koje je Vučićević bio scenarista biće prikazani u ovom serijalu
Veličina Slova

Jugoslovenska kinoteka će obeležiti 90 godina od rođenja poznatog sineaste Branka Vučićevića (1934 - 2016), koji je bio scenarista, filmski kritičar i autor, kao i prevodilac, publicista, akter i poznavalac modernizma i umetničke avangarde 20. veka.

Kada se održava

11. februar


Od 8. do 11. februara u sali „Makavejev“ biće prikazano sedam filmova za koje je Vučićević bio scenarista ili koscenarista. Program otvara razgovor o njegovom delu i svestranoj ličnosti s rediteljem Želimirom Žilnikom i istoričarem umetnosti Branislavom Dimitrijevićem. 

Nakon razgovora sledi čuveni film „Rani radovi“ (1969), dobitnik Zlatnog medveda na festivalu u Berlinu, za koji scenario potpisuju Vučičević i Žilnik. Vučićević je često sarađivao s velikim rediteljem Dušanom Makavejovom, pa su tako u retrospektivu uvršteni „Nevinost bez zaštite“ (1968), „Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT“ (1967) i švedsko-britanska koprodukcija „Montenegro“ (1981).

Svoj izuzetni talenat i invenciju Vučićević je delio i sa stvaraocima iz drugih sredina nekadašnje Jugoslavije. Za ovaj program odabrani su filmovi „Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji“ (1971) bosanskog reditelja Bahrudina Bate Čengića i „Splav meduze“ (1980) slovenačkog autora Karpa Aćimovića.


Poslednjeg dana retrospektive biće prikazan televizijski film „Šumanović – komedija umetnika“ (1987), u režiji
Branimira Dimitrijevića i Borisa Miljkovića.

Podeli vest