Cetiri cerke.jpg
promo

promo

Filmski i pozorišni program

POSTOJI MOGUĆNOST DA OVOGODIŠNJI „BEOGRADSKI POBEDNIK” BUDE SEDAM DANA „STAR” POBEDNIK BERLINALA: U trci za „Beogradskog pobednika” sedamnaest filmova

21.02.2024.

POSTOJI MOGUĆNOST DA OVOGODIŠNJI „BEOGRADSKI POBEDNIK” BUDE SEDAM DANA „STAR” POBEDNIK BERLINALA: U trci za „Beogradskog pobednika” sedamnaest filmova
Veličina Slova

Filmovi Glavnog takmičarskog programa premijerno se prikazuju u MTS Dvorani i Dvorani kulturnog centra Beograda. Ove godine čak tri srpska filma takmiče se za „Beogradskog pobednika”, ali i dve manjinske srpske koprodukcije.

Međunarodni filmski festival FEST prikazaće u ovogodišnjem Glavnom takmičarskom programu 52. izdanja sedamnaest filmova iz čitavog sveta, među kojima su i koprodukcije koje dolaze iz Brazila, Čilea, Tajvana, Obale Slonovače, Katara, Rusije, Švajcarske, Francuske, Argentine, Luksemburga, Mauritanije, SAD, ali i Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Grčke, Bugarske, Rumunije, te filmove iz Nemačke, Španije, Kine i Izraela.

Filmovi Glavnog takmičarskog programa premijerno se prikazuju u MTS Dvorani i Dvorani kulturnog centra Beograda. Ove godine čak tri srpska filma takmiče se za „Beogradskog pobednika”, ali i dve manjinske srpske koprodukcije. Takmiče se i filmovi autora koji su već nagrađivani na Festu, a postoji mogućnost da ovogodišnji „Beogradski pobednik” bude sedam dana „star” pobednik Berlinala.

U takmičarski program uvršten je nemački film „Stela. Jedan život” Kilijana Ridhofa. Ovu dramu o Holokaustu sa Paulom Bir publika će moći da pogleda 24. februara (DKC, 17 časova), 25. februara (MTS Dvorana, sala 6, 19 časova) i 26. februara u Jugoslovenskoj kinoteci (Sala Makavejev, 13.30 sati).

Brazilac Karim Ainouz se predstavlja sa koprodukcijom Velike Britanije i SAD filmom „Kraljičina igra” u kojem uloge tumače, između ostalih, Ališa Vikander i Džad Lou. Film je već prikazan na brojnim festivalima, osvojio je „Zlatnog Hjuga” u Čikagu i Gran-pri u Jerusalimu. Reditelj Karim Ainouz je već bio nagrađen na beogradskom Festu. Naime, 2020. godine Brazilac je dobio „Beogradskog pobednika” za najbolji film „Nevidljivi život”. Producenti su Gabriel Tana i Kerolin Marks Blekvud. Film se prikazuje 25. februara (MTS Dvorana, sala 1, 19.30 časova), 26. februara (MTS Dvorana, sala 1, 12 časova), 26. februara („Sinepleks Galerija”, sala 7, 19 sati), 27. februara („Sinepleks Ušće”, sala 1, 19.30 časova) i 28. februara („Sinepleks Galerija”, sala 5, 17 časova).

Francusko-belgijska koprodukcija sa filmom „Rozali” u režiji Stefani di Đusto dolazi na Fest posle Kana i San Sebastijana. Film će moći da se pogleda 28. februara (DKC, 17 sati), 29. februara (MTS Dvorana, sala 6, 11.30 časova), 1. marta (Jugoslovenska kinoteka, 13.30) i 3. marta (Dom omladine, 20 časova).

Takođe nagrađen na Festu 2015. godine, Jurij Bikov sada ima triler „Gospodar”, koji je rusko-francusko-švajcarska koprodukcija. Jurij Bikov je te 2015. godine dobio nagradu žirija Glavnog takmičarskog programa za film „Budala”. Festova publika će ovaj film videti 28. februara (MTS Dvorana, sala 1, 19.30 časova), 29. februara (MTS Dvorana, sala 1, 12 časova), 29. februara („Sinepleks Galerija”, sala 7, 19 časova), 1. marta („Sinepleks Ušće”, sala 1, 19.30 časova) i 1. marta (Jugoslovenska kinoteka, 21 čas).

Britansko-palestinsko-katarsku koprodukciju „Nastavnik” o palestinskom učitelju sa rizičnom posvećenošću političkom otporu režirala je Fara Nabulsi. Na programu Festa je 27. februara (DKC, 17 časova), 28. februara (MTS Dvorana, sala 6, 19 časova), 29. februara (Jugoslovenska kinoteka, 13.30 časova) i 1. marta (Dom omladine, 20 časova). Za kinesku dramu „Razbiti led” režiser Entoni Čen je već nagrađen na festivalu u Denveru. Film će moći da se pogleda 2. marta (DKC, 17 časova) i 3. marta u Jugoslovenskoj kinoteci (Sala Makavejev, 18.30 časova) i MTS Dvorani (sala 2, 16.30 časova).

Triler Gzavijea Legrana „Naslednik” koprodukcija je Francuske, Kanade i Belgije. Prikazuje se 25. februara (DKC, 19.30 časova), 26. februara (MTS Dvorana, sala 6, 19 časova), 27. februara (Jugoslovenska kinoteka, 13.30) i 27. februara („Sinepleks Ušće”, sala 1, 17 sati). Španska rediteljka Izabel Košet na Festu se predstavlja dramom „Jedna ljubav”, a na programu je 29. februara (DKC, 19.30 sati), 1. marta (MTS Dvorana, sala 6, 19 sati), 2. i 3. marta (Jugoslovenska kinoteka, 16 sati) i 3. marta (Dom omladine, 20 sati).

Ove godine u Glavnom takmičarskom program prikazuje se najduži film od osnivanja programa pre deset godina, a to je argentinski film „Delinkventi” Rodriga Morena. Triler traje čak 189 minuta, a do ove godine titulu najdužeg filma koji se takmičio za „Beogradskog pobednika” držao je film „Naslikana ptica” (169 minuta), koji je češkom reditelju Vaclavu Marhoulu pre četiri godine doneo nagradu za najboljeg reditelja na Festu. Koprodukcija koju potpisuju Argentina, Luksemburg, Brazil i Čile na programu je 2. marta (DKC, 19.30 časova) i 3. marta (MTS Dvorana, sala 6, 11.30 časova).

Izraelsku dramu „Nestali vojnik” Danija Rozenberga Izraelska filmska akademija već je nagradila za fotografiju, a Haifa film festival proglasila za najbolji film. Film se može pogledati 29. februara (DKC, 17 časova), 1. marta (MTS Dvorana, sala 6, 16.30), 2. marta (Muzej jugoslovenske kinoteke, 13.30) i 3. marta (DOB, 17.30 časova).
Takmičarski film „Crni čaj” drama je reditelja Abderamana Sisakoa, snimljen kao koprodukcija Francuske, Mauritanije, Luksemburga, Tajvana, Obale Slonovače, a na Fest dolazi posle Berlinskog filmskog festivala, gde se prikazuje samo tri dana pre prikazivanja na našem festivalu, a ukoliko se kockice poklope, mogući je pobednik oba festivala čiji se termini već nekoliko godina skoro preklapaju. „Crni čaj” se prikazuje 25. februara (DKC, 17 časova), 26. februara (DOB, 17.30 časova), 28. februara (Jugoslovenska kinoteka, 16 časova) i 29. februara („Sinepleks Galerija”, sala 5, 14.30 sati).
Među filmovima koji se takmiče za glavne nagrade nalaze se i dva filma snimljena kao koprodukcije Hrvatske i Srbije: „Samo kad se smejem” i „Sveta porodica”. Iz komšiluka stiže mađarsko-rumunska drama o nastavnici književnosti u srednjoj školi „Bez daha” Katalin Moldovai.
Od domaćih filmova u trci za „Beogradskog pobednika” nalaze se tri naslova: „Radnička klasa ide u pakao” Mladena Đorđevića, „Jorgovani” Siniše Cvetića i „Za danas toliko” Marka Đorđevića.
Najbolji film iz selekcije poneće priznanje „Beogradski pobednik”, a biće dodeljene i nagrade za najbolju režiju, scenario, glavnu žensku ulogu, glavnu mušku ulogu, kao i najbolji debi. O pobednicima će odlučivati petočlani internacionalni žiri koji čine Radivoje Raša Bukvić, glumac (predsedavajući žiriju), hrvatski reditelj Zrinko Ogresta, Nataša Bučar, direktorka Slovenačkog filmskog centra, Biljana Maksić, dramaturškinja, i Marko Grabež, glumac.
Ljubitelje filma očekuje deset dana festivala tokom kojih će moći da vide 108 filmova iz četrdesetak zemalja. FEST otvara film „Bartonova akademija”, koji je režirao oskarovac Aleksander Pejn, a koji ima više nominacija za prestižnu nagradu Američke filmske akademije, dok će poslednju klapu na festivalu 3. marta označiti film Žarka Lauševića „Ruski konzul” koji je, prema romanu Vuka Draškovića, režirao Miroslav Lekić.
Ulaznice za FEST se prodaju na blagajnama gde se programi održavaju, kao i onlajn, putem sajta tickets.rs. Cene ulaznica su 400 i 600 dinara, a za svečano otvaranje i zatvaranje po 1.000 dinara.

Podeli vest