0b28245f0abd4fe37dc38edaf8843727_8219586532 (1).jpg
beograd.rs

beograd.rs

Filmski i pozorišni program

SVAKI FILM PRIČA SVOJU PRIČU, A AKCENAT JE NA POTRESNOJ TEMATICI: Počinje 52. izdanje Festa

22.02.2024.

SVAKI FILM PRIČA SVOJU PRIČU, A AKCENAT JE NA POTRESNOJ TEMATICI: Počinje 52. izdanje Festa
Veličina Slova

Svečano otvaranje ovogodišnjeg Festa zakazano je za 23. februar, a čast je pripala filmovima „Još jedan dan” Radivoja Bukvića i „Bartonovoj akademiji” Aleksandera Pejna.

Zatvaranje je 3. marta, kada će se publici predstaviti poslednji film Žarka Lauševića, u režiji Miroslava Lekića i po romanu Vuka Draškovića – „Ruski konzul”. Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, ljubitelje filma očekuje deset dana festivala tokom kojih će moći da vide 108 filmova iz četrdesetak zemalja, odnosno 505 projekcija.

Umetnički direktor Jugoslav Pantelić pojasnio je da je situacija u svetu nametnula ovogodišnji slogan „Idi i gledaj”, što je i naziv filma iz 1985. godine, koji govori o strahotama koje preživljava dečak u vihoru rata.

– Svaki film od sedamnaest, koliko ih ima u Glavnom takmičarskom programu, priča svoju priču i dolaze iz bezmalo svakog kutka sveta. Mislim da će žiri imati težak, ali lep zadatak, jer sam izuzetno ponosan na ovu selekciju – rekao je Pantelić.

On je precizirao da je na „Fest fokusu” ove godine stavljen akcenat na tematiku koja je inspirisala mnoštvo autora – nasilje nad decom i mladima, i izrazio uverenje da ovakvi filmovi i te kako mogu da imaju edukativan i preventivan uticaj. Novina je i celina pod nazivom „Snoliki film”, a razlog za uvođenje ovog programa, koji je Pantelićeva davna ideja, jeste veliki broj kvalitetnih filmova koji su mogli da potpadnu pod ovu kategoriju.

Fest nisu samo filmovi već i susreti i razgovori o tome kuda ide kinematografija, kultura, društvo, rekao je Miloš Đukelić, član Saveta Festa, pozivajući ljubitelje filmske umetnosti da uzmu učešće u brojnim propratnim programima.

Producentkinja festivala Vanja Vuksanović podsetila je da će se programi 52. izdanja Festa prikazivati u šest dvorana, preciznije u osam bioskopskih sala. Deo programa biće prikazan i u „Sava centru” od 1. do 3. marta, sa po dve projekcije dnevno, što predstavlja svojevrsnu najavu povratka festivala u ovaj prostor.

Podeli vest