shutterstock_169841813 (1).jpg
shutterstock

shutterstock

Filmski i pozorišni program

EVROPSKA UNIJA PODRŽAVA SRPSKU KINEMATOGRAFIJU: EU i FEST dodeljuju Nagradu publike za najbolji evropski film

28.02.2024.

EVROPSKA UNIJA PODRŽAVA SRPSKU KINEMATOGRAFIJU: EU i FEST dodeljuju Nagradu publike za najbolji evropski film
Veličina Slova

Delegacija Evropske unije podržava ovogodišnji 52. FEST na kojem se nalazi 12 ostvarenja evropskih autora u takmičarskom programu.

Gledaoci će i ove godine moći da glasaju za najbolji evropski film, koji će dobiti nagradu publike. Pobednik će biti proglašen poslednjeg dana festivala. Nakon projekcije, publika može da oceni film i na taj način izglasa pobednika.

Filmovi Glavnog takmičarskog programa premijerno se prikazuju u MTS Dvorani i Dvorani kulturnog centra Beograda, a ove godine čak tri srpska filma takmiče se za „Beogradskog pobednika”, kao i dve manjinske srpske koprodukcije. Takmiče se i filmovi autora koji su već nagrađivani na Festu.

Evropska unija sa ponosom podržava srpsku kinematografiju. Filmovi iz Srbije su značajan deo evropske filmske industrije i zajedničkog evropskog kulturnog prostora. U periodu od 2021. do 2023. godine, u okviru programa „Kreativna Evropa”, ukupno 161 organizacija iz Srbije je učestvovala u 175 projekata ovog programa. U okviru novog konkursa „Kultura pokreće Evropu” dodeljeno je 30 individualnih grantova za umetnike i profesionalce u kulturi iz naše zemlje. Ukupna finansijska podrška za ovaj period iz fonda „Kreativna Evropa” iznosi 11,5 miliona evra. U okviru potprograma „Media” podržano je 67 organizacija i 75 projekata u ukupnom iznosu od skoro 5,5 miliona evra, a u okviru potprograma „Kultura” sto projekata koje su podnele 94 organizacije u ukupnom iznosu od šest miliona evra.

Podeli vest