1532f0778383b7ebe5e8d772ce94457e_7401772253.jpeg
Fest

Fest

Filmski i pozorišni program

NAGRAĐEN JEDAN OD NAJISTAKNUTIJIH FILMSKIH STVARALACA SVETSKE KINEMATOGRAFIJE: Iranskom reditelju Farhadiju dodeljen „Beogradski pobednik”

01.03.2024.

NAGRAĐEN JEDAN OD NAJISTAKNUTIJIH FILMSKIH STVARALACA SVETSKE KINEMATOGRAFIJE: Iranskom reditelju Farhadiju dodeljen „Beogradski pobednik”
Veličina Slova

Pred Festovom publikom u punoj MTS Dvorani sinoć je dvostrukom oskarovcu Asgaru Farhadiju uručen „Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Nagradu je uručio Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a.

– Hvala na ovoj nagradi. Za mene je ovo velika čast. Ovo je veoma emotivno veče za mene, u ovom veličanstvenom bioskopu, pred ovom publikom. Pamtiću to celog života. Zahvaljujem Festu što me je pozvao – rekao je Farhadi primivši nagradu.

Jugoslav Pantelić je naveo da je iranski reditelj pre dodele nagrade bio u prilici da studentima FDU-a održi masterklas, ali da ga očekuje i dodela nagrade Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke i prikazivanje njegovog filma „Sve o Eli” u Jugoslovenskoj kinoteci, te druženje s publikom. Upitao ga je da li je svestan da je i kod publike u Srbiji veoma omiljen.

– Istina je da sam se sreo sa mnogim studentima i vodio veoma kvalitetne razgovore s njima. S obzirom na njihov talenat, mislim da film u ovom regionu ima svetlu budućnost i da ćemo u budućnosti gledati kvalitetne filmove – naveo je Asgar Farhadi.

Na Pantelićevo pitanje o novom filmu, veliki reditelj je rekao da je prvu ruku novog scenarija završio pre dve nedelje, da se kreće u razradu rukopisa i da je reč o njegovom prvom filmu na engleskom jeziku. Izrazio je nadu da će film možda biti prikazan već na sledećem Festu.

Umetnički direktor Festa otkrio je da Asgar Farhadi poznaje našu književnost, a iranski gost je rekao da je naša prednost to što je kod nas započelo snimanje stranih koprodukcija koje dolaze u Srbiju, što otvara vrata za svekoliku saradnju. Posle dodele nagrade, publika je bila u prilici da vidi film Džonatana Glejzera „Zona interesa” koji je Asgar Farhadi, budući da ga je već gledao, najtoplije preporučio kao sjajan film. Pre dodele nagrade publika Festa videla je kratki film o iranskom gostu i njegovom stvaralaštvu.

Asgar Farhadi smatra se jednim od najistaknutijih filmskih stvaralaca iranske i svetske kinematografije 21. veka. Prema mišljenju kritičara, njegovi scenariji su duboke sociološke, psihološke i filozofske studije problema koji su univerzalni u društvu, a njegovi filmovi su stekli priznanje zbog fokusa na ljudsku situaciju i pripovedanja intimnih i izazovnih priča o porodičnim sukobima.
Foto: Fest

Podeli vest