71. Martovski festival-uspravno (1).jpg
promo

promo

Filmski i pozorišni program

71. MARTOVSKI FESTIVAL DOKUMENTARNOG I KRATKOMETRAŽNOG FILMA DONOSI PRIČE O MALIM LJUDIMA: Jedan od najstarijih filmskih festivala na svetu donosi 98 ostvarenja

05.03.2024.

71. MARTOVSKI FESTIVAL DOKUMENTARNOG I KRATKOMETRAŽNOG FILMA DONOSI PRIČE O MALIM LJUDIMA: Jedan od najstarijih filmskih festivala na svetu donosi 98 ostvarenja
Veličina Slova

Martovski festival – 71. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, biće održan od 26. do 30. marta 2024. godine u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent događaja.

Gde se održava

Dom omladine Beograda


Kada se održava

30. mart


Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu, prošle godine obeležio je 70 godina od osnivanja, jubilej kakav do sada nije imao nijedan filmski festival u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji. Martovski festival ove godine trajaće pet dana i biće u znaku priče o malim ljudima koji su i našim klasicima i savremenim autorima uvek bili najzahvalniji junaci, ali će biti reči i o sportskim i muzičkim veličinama koje su obeležile prostor, ne samo naše zemlje, nego i čitavog regiona.

Na čelu Odbora Martovskog festivala je Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada Beograda, kao predsednik Odbora, a članovi su: Boris Jovanović, Milena Nikolić, Nenad Popović i Dragomir Zupanc. Od 2019. godine umetnički direktor Martovskog festivala je Dejan Dabić, filmski kritičar i dugogodišnji selektor Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu, urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra.

Martovski festival tradicionalno predstavlja bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film. Od pre dve godine u međunarodnom takmičarskom programu zastupljeni su svi rodovi kratkometražnog filma.

Selekciona komisija domaćeg takmičarskog programa radila je u sledećem sastavu: prof. dr Ivana Kronja (filmolog), Saša Radojević (filmski kritičar, reditelj i scenarista), prof. Milan Nikodijević (filmski producent, scenarista i reditelj) i mr Sead Šabotić (reditelj, scenarista, saradnik u nastavi na Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje, Crna Gora).

Selekciona komisija međunarodnog takmičarskog programa radila je u sledećem sastavu: Igor M. Toholj (reditelj, producent, osnivač i selektor programa filmskih festivala), Dragan Nikolić (filmski reditelj, scenarista) i Radoslav Pavković (reditelj i scenarista).

Pred njima je bio težak zadatak, da od skoro 400 prijavljenih ostvarenja izaberu ona koja će ući u zvaničnu takmičarsku selekciju. Odabrano je 98 filmova, koji će se takmičiti za sledeće nagrade: Gran-Pri Martovskog festivala, nagrade za najbolji film (po kategorijama), strukovne nagrade (za najbolju režiju, scenario, kameru, montažu, animaciju i dizajn zvuka/komponovanu muziku). U takmičarskom programu publika u Domu omladine imaće priliku da vidi čak 80 premijera: svetskih, regionalnih, srpskih, festivalskih…

Žiri 71. Martovskog festivala, koji će odlučivati o nagradama radiće u sastavu: Bojan Labović, filmski autor i direktor festivala u Portorožu (Slovenija), Branko Šmit, filmski scenarista i reditelj dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova (Hrvatska), Vasilios Terzopulos, selektor programa „Short and Green“ na Drama International Short Film Festivalu (Grčka), Olivera Pančić, autorka dokumentarnih filmova i nekadašnja urednica dokumentarnog programa na RTS-u (Srbija) i Bratislav Zlatković, profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu, kompozitor primenjene muzike i nekadašnji član grupe „Galija“ (Srbija).

Pored takmičarskog, Martovski festival imaće tradicionalno i raznovrstan revijalni filmski program podeljen u celine „Svetska panorama“, „Regionalna panorama“ i „Domaća panorama“, sa mnogim ekskluzivnim premijerama.

Na svečanom otvaranju biće uručena nagrada za životno delo Martovskog festivala i priređena svetska premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Sanjalice“ reditelja Vladimira Petrovića, o istoimenom ženskom bendu iz Beograda, najstarijem te vrste na Balkanu, koji je bio aktivan sredinom šezdesetih godina prošlog veka u nekadašnjoj Jugoslaviji.

U revijalnom filmskom programu publika će, pored ostalog, videti crnogorski dokumentarni film „Šagargur“ Nataše Nelević koji govori o ženskom Golom otoku, bosanskohercegovačke dokumentarce: „Hako“ debitantsku režiju poznatog glumca Josipa Pejakovića – o Peštercu koji za vreme Drugog svetskog rata nije hteo da podigne ruku na svoje komšije po cenu sopstvenog stradanja i „Poslednja YU dokumenta“ Jasmina Durakovića koji govori o nasleđu naše moderne umetnosti uoči raspada jugoslovenske federacije; kao i film iz Rusije „Osećam Bože tvoje prisustvo“ koji je režirao Nikolaj Burljajev, a koji govori ne samo o njegovoj glumačkoj saradnji sa Tarkovskim, nego i o duhovnim aspektima ranih dela jednog od najvećih reditelja svih vremena, Andreja Tarkovskog.

Kao i do sada, planirani su brojni razgovori sa autorima i gostima festivala, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.

Kao uvod u 71. Martovski festival, dan uoči otvaranja, 25. marta od 20 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće održan koncert „Filmski hitovi Zorana Simjanovića“, posvećen našem najvećem kompozitoru primenjene muzike, kojem je posthumno dodeljena nagrada za životno delo Martovskog festivala pre tri godine. Ovaj koncert Grad Beograd, Dom omladine Beograda i Martovski festival poklanjaju svim poštovaocima Zorana Simjanovića i njegove vanvremenske muzike, pa će ulaz biti slobodan.

Ulaznice za projekcije na 71. Martovskom festivalu biće u prodaji na Blagajni Doma omladine Beograda, putem eFinity prodajne mreže i onlajn, od 15. marta. Cena ulaznica su 350 i 500 dinara, dok studenti filmskih akademija, kao i do sada, uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.

Podeli vest