_1093823 copy.jpg
Marko Krunić

Marko Krunić

Filmski i pozorišni program

KOMEDIJA SITUACIJE GOVORI O NAŠEM VREMENU: Premijera Nušićevog „Mister Dolara“ u režiji Miloša Lolića

14.03.2024.

KOMEDIJA SITUACIJE GOVORI O NAŠEM VREMENU: Premijera Nušićevog „Mister Dolara“ u režiji Miloša Lolića
Veličina Slova

Predstava „Mister Dolar“ u kojoj Branislav Nušić angažovano piše, u ovom slučaju, o moći novca i o tome u kojoj meri je novac, večni pokretač zbivanja u svetu – dajući mu time funkciju glavnog lika komada, biće premijerno izvedena 15. marta u 19:30 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Gde se održava

Narodno pozorište


Kada se održava

15. mart


Režija je poverena uzbudljivo talentovanom Milošu Loliću, pozorišnom stvaraocu evropskog renomea, koji prvi put u svojoj bogatoj i brojnim, prestižnim nagradama ovenčanoj karijeri, radi neki komad ovog slavnog pisca, nesumnjivo najvećeg komediografa u srpskoj književnosti.

Nakon praizvedbe 16. septembra 1932. godine u Narodnom pozorištu, ova komedija situacije s elementima komedije naravi u čijem fokusu je priča o skorojevićima koji lako dolaze do novca i onima koji im se ulaguju, vraća se ponovo, posle skoro jednog veka, na istu scenu, kao prava pozorišna magija, u novom, savremenom rediteljskom čitanju.
„Radnja se događa na žurci nekakve visoke klase, odnosno elite koja je istovremeno i politička i finansijska i korumpirana. Bez obzira na to što je komad napisan pre skoro jednog veka, njegova aktuelnost je do te mere prisutna da ne moram, čak, nijednim rediteljskim postupkom da ukazujem na to”, otkriva reditelj Lolić koji je bio zadužen i za idejno rešenje scenografije.

„Ta žurka i te kako govori i o našem vremenu. Nisu primenjive samo replike, nego i sve situacije. Ovaj tekst barata s dosta ozbiljnih tema bez da iko mora da ih podvlači, kao što je, na primer, klasno pitanje. Tu pre svega mislim na kelnera koga uzvisujemo na poziciju milionera i kako to utiče na sve ostale… Dakle, radeći ovaj komad, prvi put mi se događa da nemam potrebu za dekonstrukcijom, već Nušića ostavljam skoro, pa, integralno. Bez obzira na to što smo radeći adaptaciju izbacili neke likove, mi smo mu, puni poverenja, prepustili da skoro sasvim integralno, vodi ovu predstavu onom pričom kako je on to oduvek i planirao. Pored toga, Nušić u ovom tekstu između tih svojih komičnih bravura, uspeva da provuče i tako neki haiku koji može da se koristi kao neka životna mantra”, kaže Lolić, koji u Narodnom pozorištu ponovo režira posle devet godina, kada je s velikim uspehom postavio Šilerovu „Mariju Stjuart”.

Lolićeva režija „Mister Dolara”, u dramatizaciji Periše Perišića, kao predstava za prave pozorišne sladokusce, uz jedinstven autorski pečat, donosi na scenu i originalnu tehno muziku, svedena, ali impresivna scenografska rešenja, upečatljive kostime i maestralnu glumu.

„Ova predstava je jedan neočekivani Nušić - Nušić 21. veka. Slika sveta koju nam Miloš Lolić daje kroz, kod Nušića uvek prisutnu, akcionu grupu likova je precizna, na globalnom nivou prepoznatljiva i ni malo obećavajuća. Mister Dolar je ušao u sve pore sveta koji živimo, većini postao božanstvo i ponosom zamenio stid. Nije više ni smešno...jer nas ispraznost sve više udaljava od srećnog kraja”, smatra umetnički direktor Drame Narodnog pozorišta Molina Udovički Fotez.

Podeli vest