Nato bombardovanje-Grdelička klisura.jpg
DKSG promo

DKSG promo

Filmski i pozorišni program

CIKLUS FILMOVA POVODOM 25 GODINA OD NATO BOMBARDOVANJA SRBIJE: Dokumentarci koji su na programu snimljeni su tokom i posle agresije

20.03.2024.

CIKLUS FILMOVA POVODOM 25 GODINA OD NATO BOMBARDOVANJA SRBIJE: Dokumentarci koji su na programu snimljeni su tokom i posle agresije
Veličina Slova

Povodom 25 godina od početka NATO bombardovanja Srbije, U Maloj Sali Doma kulture „Studentski grad”, 24. i 25. marta od 19 časova, u DKSG biće prikazan ciklus dokumentarnih filmova snimljenih tokom i posle agresije koja je trajala 78 dana.

Gde se održava

DKSG, Mala sala


Kada se održava

25. mart


NATO je 24. marta 1999. godine u 19:45 časova počeo vazdušne napade na vojne ciljeve u SRJ, da bi se kasnije vazdušni udari proširili i na privredne i civilne objekte. U napadima koji su bez prekida trajali 78 dana teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri.

Procene štete koju je imala SRJ kreću se od 30 do 100 milijardi američkih dolara. Konačan broj izgubljenih života zvanično nije usaglašen. Nezvanično se procenjuje da je poginulo između 1200 i 4000 civila i da je ranjeno više od 12.000 lica. Tokom rata sa Kosova i Metohije je izbeglo nekoliko stotina hiljada Albanaca.

Napadi su suspendovani 10. juna, nakon potpisivanja vojno-tehničkog sporazuma o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova i Metohije. Istog dana u Savetu bezbednosti je usvojena Rezolucija 1244 po kojoj SR Jugoslavija (Srbija) zadržava suverenitet nad Kosovom i Metohijom, ali ono postaje međunarodni protektorat pod upravom UNMIK-a i KFOR-a. Sa vojskom i policijom u centralnu Srbiju je izbeglo više od 200.000 kosmetskih Srba i drugih nealbanaca. Nakon ovog i drugih ratova tokom raspada Jugoslavije, Srbija je postala zemlja sa najvećim brojem izbeglica i interno raseljenih lica u Evropi.

Filmovi koje će publika u ova dva dana biti u prilici da pogleda su: „Mali i veliki", „Anatomija bola", „Tata, gde ćemo spavamo?", „Moja domovina za unutrašnju upotrebu", „Jel’ bombarduju kod vas? - srpski akcioni", „Trifun bombaš", „13 godina posle a gde smo danas?" i „Posle bombi". Posle projekcija filmova, vodiće se razgovori sa autorima.

Podeli vest