El Shatt_kadar iz filma.jpg
Kadar iz filma El Šat
Muzej afričke umetnosti

Kadar iz filma El Šat
Muzej afričke umetnosti

Filmski i pozorišni program

FILM O MANJE POZNATOM DELU JUGOSLOVENSKE PROŠLOSTI: Ostvarenje „El Šat – nacrt za utopiju“ autora Ivana Ramljaka u Muzeju afričke umetnosti

21.03.2024.

FILM O MANJE POZNATOM DELU JUGOSLOVENSKE PROŠLOSTI: Ostvarenje „El Šat – nacrt za utopiju“ autora Ivana Ramljaka u Muzeju afričke umetnosti
Veličina Slova

Dugometražni dokumentarni film „El Šat – nacrt za utopiju“ autora Ivana Ramljaka biće prikazan u petak, 22. marta u 18 časova u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu.

Gde se održava

Muzej afričke umetnosti


Kada se održava

22. mart


Nakon projekcije, razgovor sa autorom filma vodiće Ana Knežević, kustoskinja MAU. Ulaz je slobodan, uz prijavu na mejl [email protected]. Film je premijerno prikazan na Festivalu mediteranskog filma Split, a u Beogradu je prikazan u okviru 29. Festivala autorskog filma. „El Šat – nacrt za utopiju“ govori o veoma važnom delu jugoslovenske prošlosti koji je i danas deo kolektivne memorije Dalmacije, a koji pamti evakuaciju i život velikog broja Dalmatinaca u Egiptu tokom II svetskog rata.

Stotine promrzlih i izgladnelih ljudi pluta na brodovima usred Mediterana bežeći od rata. Scene koje u poslednje vreme viđamo na vestima – ali godina je 1944. i izbeglice beže iz Evrope u Afriku. Nakon kapitulacije Italije, a pre dolaska nemačke vojske, Tito je uz pomoć saveznika odlučio da evakuše 28.000 stanovnika Dalmacije u Egipat, gde su dve godine živeli pod šatorima usred pustinje, u svojevrsnom komunističkom model-naselju koje je trebalo da pokaže Zapadu kako će izgledati nova Jugoslavija kada se završi rat. 

Producent filma je Kompot iz Zagreba (Tibor Keser), dok je srpski koproducent Horopter Filmska produkcija (Iva Plemić Divjak). Film je produciran uz učešće brojnih autora i kreativnih saradnika iz Srbije. Jelena Maksimović potpisuje montažu, a Vladimir Živković dizajn i miks zvuka. Postprodukcija filma i istraživanje dela arhivskog materijala takođe su urađeni u Srbiji.

Podeli vest