DSC_0661.JPG
promo Pozorište „Bora Stanković" Vranje

promo Pozorište „Bora Stanković" Vranje

Filmski i pozorišni program

TEKST KOJI SE PROTIVI ZABORAVLJANJU NA OVIM PROSTORIMA IMA ZA TEMU ŽENSKI GOLI OTOK: Pozorište „Bora Stanković” iz Vranja gostuje sa predstavom „Ništa nećemo zaboraviti”

25.03.2024.

TEKST KOJI SE PROTIVI ZABORAVLJANJU NA OVIM PROSTORIMA IMA ZA TEMU ŽENSKI GOLI OTOK: Pozorište „Bora Stanković” iz Vranja gostuje sa predstavom „Ništa nećemo zaboraviti”
Veličina Slova

U okviru manifesticije „Dani Vranja u Beogradu“, 1. aprila, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta 19.30 časova gostovaće Pozorište „Bora Stanković” sa predstavom „Ništa nećemo zaboraviti”, u dramatizaciji Tijane Grumić i režiji Juga Đorđevića.

Gde se održava

Narodno pozorište


Kada se održava

1. april


Tekstualni predložak za ovu dramu nastao je po motivima romana Vere Cenić „Kanjec filjma” i „Ista priča”, u kojima autorka krozu fiktivnu radnju prožima sopstveno iskustvo hapšenja u 19. godini života i preživljavanja Golog otoka, kao i života i odnosa prema društvu mnogo godina kasnije.

„Vera piše jezikom koji je lagan, neopterećen, lako čitljiv, komunikativan. Međutim, ono o čemu piše je u potpunom kontrastu sa tim. Ono o čemu Vera Cenić piše teško može da se tako olako prihvati, a još teže da se zaboravi. Ipak, zaboravljanje nam na ovim prostorima ide od ruke. Zaboravili smo štošta, a kad nas sve to što smo zaboravili ipak sustigne, u nekom drugom obliku, u nekom novom izdanju, iznenađeni smo time kako je to baš nama moglo da se desi. Čini se da je zaboravljanje u čovekovoj prirodi. Možda u ženinoj nije. Dok god ima onih koje odbijaju da zaborave, koje beleže, koje pišu, ali i onih koje biraju da se sećaju, da pamte, da čitaju, možda postoji nada da će svet jednog dana biti malo bolji. Zato je neophodno da i istorija, kao gotovo isključivo muška priča o prošlosti, počne da se sagledava i iz nekih drugih perspektiva. Perspektiva onih koje su po pravilu zaboravljene”, smatra Tijana Grumić.

Umetnički tim ove predstave, koja je premijerno izvedena 23. oktobra prošle godine u Vranju, čine i Andreja Rondović (scenograf), Velimirka Damjanović (kostimograf), Radomir Stamenković (dizajn svetla) i Julija Kasteluči (kompozitor). U podeli uloga su Radmila Đorđević, Žetica Dejanović, Milena Stošić, Jelena Filipović, Anica Petrović, Anđela Vlajković, Bojan Jovanović, Marko Petričević, Marko Nikolić i Nikola Stojković.

Podeli vest