SIF63624.jpg
Narodno pozorište promo

Narodno pozorište promo

Filmski i pozorišni program

DUHOVNA SKUČENOST LIKOVA JE U OSNOVI OVOG KOMADA: Počele probe Sterijine komedije „Pokondirena tikva” u režiji Ive Milošević

04.04.2024.

DUHOVNA SKUČENOST LIKOVA JE U OSNOVI OVOG KOMADA: Počele probe Sterijine komedije „Pokondirena tikva” u režiji Ive Milošević
Veličina Slova

U Narodnom pozorištu u Beogradu počele su probe predstave „Pokondirena tikva”, po tekstu Jovana Sterije Popovića, u režiji Ive Milošević koja najavljuje da joj je želja da ova postavka korespondira sa sadašnjim osećanjem stvarnosti i da se temelji na senzibilizetu sadašnjeg trenutka. Premijera je planirana 25. maja na Sceni „Raša Plaović“.

Gde se održava

Narodno pozorište, scena „Raša Plaović“


Kada se održava

25. maj


Dramaturg Molina Udovički Fotez, scenograf Gorčin Stojanović, kostimograf Boris Čakširan, kompozitor Vladimir Pejković i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor) potpisuju se kao umetnički tim ovog pozorišnog dela u kojem su uloge dodeljene Nataši Ninković, Ivi Milanović, Slobodanu Beštiću, Ivani Šćepanović, Aleksandru Vučkoviću, Seni Đorović, Aleksandru Đurici i Draganu Sekuliću.

„Pored komičkog, Sterija nudi i mračan pogled na život palančana, njihovu filistarsku i kalkulantsku svest. Femu okružuje  prosta i primitivna sredina kojoj se podsmeva i uprkos činjenici da ona svoje skorojevićke pretenzije za boljim životom realizuje na agresivan i neznalački način, postoji nešto tragikomično i apsurdno u njenoj egzistencijalnoj situaciji. Surovost i brutalnost jednog miljea, duhovna skučenost likova i njihova moralna zakržljalost, jesu temelj za izgradnju predstave koja bi kritikovala i podsmevala se svim pojavama unutar miljea i mentaliteta kojim dominira duhovna skučenost i melje pojedinca koji se suprotstavlja tome, kaže rediteljka Milošević.

„Želim da naša inscenacija Pokondirene tikve korespondira sa sadašnjim osećanjem stvarnosti i da se temelji na senzibilizetu sadašnjeg trenutka. Želim da se predstava zapita nad mogućnošću promene duboko, vaspitanjem i nasleđem ukorenjene agresije u komunikaciji i delanju kako kod onih koji su stubovi primitivnog zaostalog i netolerantnog u palanačkoj sredini, tako i kod onih koji iz očajanja teže površno shvaćenoj uzvišenoj egzistenciji. Ne želim naivno ironičan bidermajersko prosvetiteljski komad o našoj prošlosti,  već tragikomičan pogled na kontinuitet duha palanke u Srbiji“, poručuje Iva Milošević.

Podeli vest