Unstable comrades, foto Igor Koruga (1).jpeg
promo

promo

Filmski i pozorišni program

SVETSKI DAN PLESA I PREMIJERA NOVE PREDSTAVE IGORA KORUGE: Šta nam donosi isprepletenost kapitalizma i društvene borbe

22.04.2024.

SVETSKI DAN PLESA I PREMIJERA NOVE PREDSTAVE IGORA KORUGE: Šta nam donosi isprepletenost kapitalizma i društvene borbe
Veličina Slova

U ponedeljak 29. aprila na Svetski dan plesa, na Maloj sceni Ateljea 212 u 20:30h, premijerno će biti izvedena predstava „Unstable Comrades”, nova plesna produkcija koreografa Igora Koruge i Stanice Servisa za savremeni ples.

Gde se održava

Svetogorska 21


Kada se održava

29. april


Kroz saradnju sa petoro mladih plesača iz Rumunije i Srbije, Igor Koruga propituje isprepletanost kapitalizma, klasne borbe i kvir kulture, osvrćući se na manifestacije te kulture u socijalističkim društvima poput Jugoslavije i Rumunije, ali i Rusije i njima savremene Amerike i Velike Britanije.

Ulaz na predstavu je besplatan, uz obavezu prijavu putem e-mail adrese stanica.stationŽgmail.com.

Igor Koruga je o svojoj novoj plesnoj produkciji rekao: „Predstava kritički ispituje različite mehanizme normativizacije, opresije i eksploatacije u sferama ličnog – npr. rod, seksualnost, želja, osećanja, telo - u kojima se kapitalizam, patrijarhat i drugi sistemi represije danas ukrštaju i međusobno deluju. Ukorenjena u teorijskom pristupu kvir marksizma, koji proučava isprepletanost kapitalizma, klasne borbe i kvir kulture i preispituje tradicionalne marksističke analize i kvir politike, ova predstava naglašava fluidnost i složenost identiteta kao polazište za kritičko delovanje i promišljanje pravednije budućnosti“.

Kroz zajedničko teorijsko i plesno istraživanje, ova zanimljiva grupa, ojačana dramaturgom Dimitrijem Kokanovim i kompozitorom Vladimirom Pejkovićem, predstaviće zapaljivi i uzbudljivi plesni performans najpre begoradskoj, a onda i regionalnoj publici. To će biti i prilika za upoznavanje novih mladih plesača Mariane Gavriciuc, Žorže Alexandru Pleșca i Hunoar Josepha Vargu iz Rumunije, ali i za ponovno otkrivanje domaćih plesača, Tamare Pjević i Jakše Filipovca.

Predstava je nastala kao koprodukcija Stanice, Nacionalnog koreografskog centra u Bukureštu i organizacije Brain Store Project iz Sofije kroz saradnički projekat SEEDS South East European Dance Stations. Podrška dolazi od programa Kreativna Evropa Evropske Unije, Ministarstva kulture Srbije, programa Culture Moves Europe.

Podeli vest