u nasoj pecini 8.jpg
Narodno pozorište promo

Narodno pozorište promo

Filmski i pozorišni program

IZVEDBENO PREDAVANJE POZORIŠNIH EKSPERATA „U NAŠOJ PEĆINI”: Mladi stvaraoci o ulozi pozorišta u društvu

04.06.2024.

IZVEDBENO PREDAVANJE POZORIŠNIH EKSPERATA „U NAŠOJ PEĆINI”: Mladi stvaraoci o ulozi pozorišta u društvu
Veličina Slova

Izvedbeno predavanje „U našoj pećini” polaznika programa „Mladi pozorišni eksperti” biće održano 8. juna na Sceni Raša Plaović.

Gde se održava

Narodno pozorište, Scena Raša Plaović


Kada se održava

8. jun


Reč je o kreativno-istraživačkom procesu mladih, uzrasta od 13 do 25 godina, polaznika pomenutog programa koji se već pet godina odvija u Narodnom pozorištu u Beogradu, a koji kreira i vodi umetnički kolektiv „Tri groša“ iz Beograda.

Ulaznice po ceni od sto dinara mogu da se kupe na blagajni Narodnog pozorišta u Beogradu. Predavanje je u potpunosti kreirano od strane mladih polaznika, a teme kojima se bavi proističu iz nekih od najvažnijih tekstova o pozorišnoj umetnosti, i umetnosti uopšte. Kroz ovu specifičnu scensku formu, istražuju se različita stanovišta na temu osude i odbrane umetnosti, uloge pozorišta u društvu, kao i drugi važni pozorišni pojmovi poput mimezisa, katarze, iluzije
i drugih.

Izvedbeno predavanje nastalo je tokom edukativnih i kreativnih radionica u kojima, pod mentorskim vođstvom stručnjaka iz oblasti umetnosti i humanistike, mladi polaznici preispituju savremene fenomene kulture, umetnosti i obrazovanja sa ciljem da razviju modele kritičkog mišljenja i potencijale za kreativna rešenja društvenih situacija. Pozorište je naročito zgodna platforma za ovu vrstu promišljanja, jer omogućava “isprobavanje” društvenih odnosa u bezbednim okvirima – gde se može slobodno učiti na greškama bez realnih posledica ili straha od istih. Upravo je ova činjenica i naučna hipoteza mladih polaznika.

Kao početni istraživački materijal, mladi koriste četiri teksta: VII poglavlje Platonove „Države” ili „Mit o pećini“ i VI poglavlje Aristotelove „Poetike ili o definiciji tragedije“ sa naglaskom na pojmu katarze koji su i deo školskog kurikuluma, predmeta Uvod u filozofiju i Književnost. Takođe, obrađuju se i tekst „Umetnost glumca i reditelja“ koji je K.S. Stanislavski napisao za izdanje Enciklopedije Britanika, i poglavlje „Magija i praznoverje“ iz „Dijalektike u
teatru” Bertolta Brehta, kao usko stručni tekstovi, odnosno nadgradnja znanja iz oblasti pozorišne umetnosti.

Svoje zaključke prezentovaće kroz svoje izvedbeno predavanje široj i stručnoj javnosti, sa posebnom pažnjom na mladu publiku – bliske generacije, čime se ostvaruje vršnjačka edukacija i van samog programa, a koja u praksi pokazuje izvanredne rezultate.

Mentorke programa su Ana Pinter i Ana Konstantinović, a učesnici Aleksandra Bondžulić, Lena Veljanovski, Iskra Dilkić, Dušan Đorđević, Vladica Kljajić, Milica Krnjaja, Una Krstović, Milica Lalić, Milica Milenković, Nataša Mojašević, Galina Nestorov, Marta Pavlović, Milena Radović, Anja Raškov, Maša Cvrkotić, Teodora Čubrilo.

„Mladi pozorišni eksperti” je platforma za susretanje mlade pozorišne publike i pozorišnih autora i profesionalaca sa lokalne scene. Program se sastoji iz niza radionica, grupnih poseta pozorišnim predstavama i razgovorima o njima.

Podeli vest