SIF60297.jpg
Narodno pozorište promo

Narodno pozorište promo

Balet „Banović Strahinja“

„BANOVIĆ STRAHINJA“ NA SCENI NARODNOG POZORIŠTA: Postavka obeležava 100 godina BALETA u Srbiji

15.06.2024.

„BANOVIĆ STRAHINJA“ NA SCENI NARODNOG POZORIŠTA: Postavka obeležava 100 godina BALETA u Srbiji
Veličina Slova

Balet „Banović Strahinja“, inspirisan jednom od najlepših epskih narodnih pesama, na muziku Ivana Ilića, u koreografiji Igora Kirova, premijerno je izveden 13. juna, a nova izvođenja su zakazana za 15. i 18. jun!

Gde se održava

Narodno pozorište


Kada se održava

16. i 18. jun


Umetnička direktorka Baleta Ana Pavlović naglašava da će predstojeća premijera, ujedno označiti i finale proslave obeležavanja značajnog jubileja - sto godina postojanja baleta u Srbiji.

„Ovim delom želimo da ukažemo na značaj naše nacionalne istorije i negovanja kulturnog nasleđa, zahvaljujući univerzalnoj priči koja ni protokom vremena ne gubi na aktuelnosti. Postavka je urađena ekskluzivno za Balet Narodnog pozorišta i u tom smislu predstavlja originalnu umetničku kreaciju. Želimo da podsetimo publiku na pesmu Banović Strahinja, čuveno delo naše epske književnosti koje je tokom istorije bilo inspiracija i mnogim drugim umetnicima i donelo niz tumačenja u okviru različitih umetničkih izraza”, navodi Ana Pavlović.

Banović Strahinja nije bio samo epski junak, poznat po snazi i junaštvu, već i ličnost koja je predstavljala oličenje pravde, poštenja i plemenitosti, dok ga njegova spremnost da pruži oproštaj čini jedinstvenim likom srpske epike.
Pored izuzetne literarne lepote, pesma se svojom tematikom uzdiže u vanvremenski prikaz kontrasta između tradicionalnih vrednosti, strogih društvenih normi i intimnog ljudskog osećanja. 

 „Izazov prevođenja poezije u plesnu formu omogućio je da se reči i ritam transformišu u izraz tela, otkrivajući nove dimenzije emocija i značenja izraženih u pesmi. Proces je bio uzbudljiv, ali i zahtevan. Trebalo je prikazati čitavu paletu emocija - ozlojeđenost, tugu, ljubomoru, ljutnju, ali i snagu, istrajnost, i na kraju, oproštaj. Koreografski izraz je pre svega savremen – u pitanju je moderna tehnika pokreta utemeljena na klasičnoj estetici. To je omogućilo intenzivan prikaz naboja emocija i energije – naravno, u skladu sa dramaturškim tokom priče. Mislim da je ovakav stilski pristup značajan, jer ansamblu pruža priliku da zablista u novom svetlu i prikaže drugačiji kvalitet umetničkog izraza“, ističe Igor Kirov.

Naslovnu ulogu na premijeri igraće Lev Semenov, Anđeliju Sofija Matjušenskaja, Vlaha-Aliju Igor Pastor, Derviša Branko Sarić, Strahinjinu majku Ivana Savić Jaćić, a Jug Bogdana Jovan Veselinović, dok će u izvođenju 15. juna, ulogu Jug Bogdana tumačiti Jovica Begojev. Na izvođenju 18. juna predstaviće se nova solistička podela koju čine: Metju Solovjof, Teodora Spasić, Nikola Bjanko, Miloš Kecman, Olga Olćan i Jovan Veselinović.

Kostime je osmislila Katarina Grčić Nikolić, scenografiju potpisuju Geroslav Zarić i Vladislava Kanington, dizajner svetla je Milčo Aleksandrov, a asistent koreografa Mojca Majcen. U predstavi učestvuje Orkestar  Narodnog pozorišta u Beogradu pod dirigentskom upravom Nine Fuštar.

Podeli vest