image001.jpg
CEBEF promo

CEBEF promo

Filmski i pozorišni program

FIJAKER I VATROMET NA POČETKU: Filmski festival u Sopotu do 6. jula

01.07.2024.

FIJAKER I VATROMET NA POČETKU: Filmski festival u Sopotu do 6. jula
Veličina Slova

Ovogodišnji 52. filmski festival u Sopotu održaće se od 1. do 6. jula u Centru za kulturu Sopot. Na programu festivala su filmovi domaće produkcije, a ove godine uključeni su i najbolji naslovi manjinskih koprodukcija.

Tradicionalno svečano otvaranje festivala proteći će uz neizostavne fijakere i vatromet na početku ceremonije, kada se očekuje da će centar varoši biti ispunjen velikim brojem meštana i gostiju. Pored nastupa domaćeg folklora, prisutne očekuje i muzički nastup Huse Alijevića, jednog od junaka takmičarskog filma na festivalu „Nedelja”.

Statueta za životno delo ove godine će biti uručena Predragu Pegi Popoviću, prvom diplomiranom snimatelju u bivšoj SFRJ, inovatoru i pedagogu, nekadašnjem dekanu Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Pega Popović dao je i inspiraciju za slogan ovogodišnjeg festivala „Crno-sivo, u koloru”, koji je grafički predstavila Simona Dašić Raca.

Počasna statueta biće dodeljena i dvema ustanovama čije su uloge dragocene u očuvanju domaće i svetske kulturne baštine – „Filmskim novostima”, povodom osamdesetogodišnjice, i „Jugoslovenskoj kinoteci”, povodom sedamdesetpetogodišnjice uspešnog rada.

Za nagrade festivala takmičiće se 24 filma koja su u toku godine prikazivana u bioskopima, a među kojima je ostvarenje „Drava se ne predaje” doajena našeg filma Nikole Lorencina, u produkciji „Zastava filma”, koji će biti premijerno prikazan. O ovim nagradama odlučivaće tročlani žiri u sastavu: glumica Tanja Bošković, reditelj i redovni profesor FDU Predrag Velinović i filmski kritičar i esejista, urednik izdavačke delatnosti FCS Miroljub Stojanović.

Tokom festivala biće održane tri počasne projekcije dokumentarnih filmova: „Zima jednog proleća” – Milana Nikodijevića, „Najbolji golman na svetu” – autorke Katarine Sinđelić u režiji Vladimira Kurčubića, kao i film „Beograd ‘92” Miše Radivojevića.

Programski segment filmova za najmlađe neće izostati ni ove godine.

Među pet projekcija namenjenih najmlađima biće i film „Ekskurzija”, u takmičarskoj konkurenciji, koji obrađuje probleme adolescenata. Tokom festivala, u Galeriji i holu KC Sopot, publika će moći da vidi izložbu slika Ratomira Pantića Zviškog, umetnika iz Sopota, kao i nekoliko zanimljivih eksponata „Filmskih novosti” i „Jugoslovenske kinoteke”.

Panel sa nazivom „Slike za večnost – Predrag Pega Popović”, koji će biti održan 2. jula u 12 časova u CZK Sopot obećava zanimljive priče. Revija nagrađenih filmova „Sofest plus”, nakon završetka festivala 9. jula, biće održana u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Organizatori festivala su Centar za kulturu Sopot i Centar beogradskih festivala.

Izvor. Beoinfo

Podeli vest