BGD maraton 2022. foto BRC i Sport IT 5.jpg
Beogradski trkački klub

Beogradski trkački klub

Manifestacije

KAKO IZGLEDA GRAD IZ TRKAČKIH PATIKA: Beogradski maraton je najmasovniji obilazak znamenitosti Beograda

16.05.2022.

KAKO IZGLEDA GRAD IZ TRKAČKIH PATIKA: Beogradski maraton je najmasovniji obilazak znamenitosti Beograda
Veličina Slova

Ove godine održan je jubilarni 35. Beogradski maraton. U toku ove najveće sportske manifestacije naša prestonica svake godine postaje pravi trkački grad, kako za učesnike tako i za verne navijače.

Gde se održava

Beograd


Kada se održava

15. maj


Samo oni koji učestvuju na ovoj sportskoj manifestaciji znaju da je najbolji način da upoznaju jedan grad ako istrče maratonsku trku u njemu. A Beograd, kao i veliki broj svetskih i evropskih metropola, u ravnopravnoj je trci sa lepotama i znamenitostima pored kojih maratonci prolaze nadajući se najboljem plasmanu.
Prvi Beogradski maraton održan je u maju 1988, i jedan je od najstarijih međunarodnih tradicionalnih događaja u Srbiji i uzor je drugima u regionu kada su u pitanju mnogi elementi organizacije ovakvih događaja. Odlukom Skupštine grada Beograda iz 2003. godine, Beogradski maraton je proglašen za događaj od posebnog značaja za grad Beograd.
Omiljena trka srpskih sportista i rekreativaca mami uvek uzdahe i oduševljenje stanovnika Beograda i navijača koji dolaze da bodre svoje članove porodica ili prijatelje. Tako je bilo i ove godine u maju kada je na ulicama Beograda bilo više od 15 hiljada ljudi. Trčale su se maratonska, polumartonska i štafetna trka, dok je trka zadovoljstva ove godine umesto 5 bila dužine od 2,5 km.
Grad sa bogatom istorijom i prelepim arhitektonskim zdanjima maratonskom stazom pokazuje neke od veoma značajnih istorijskih građevina. A mi vam otkrivamo kako on izgleda direktno iz trkačkih patika i zatvorenih ulica.

BGD maraton 2022. foto BRC i Sport IT (1).jpg
Beogradski trkački klub


Startna zona
Ove godine predstart trke i okupljanje je bilo na Trgu Nikole Pašića. Ovo je jedan od najmlađih trgova u gradu i nazvan je po bivšem gradonačelniku Beograda. Urbano i arhitektonsko formiranje trga otpočelo je posle Drugog svetskog rata, kada su porušene stare zgrade, premeštena tramvajska okretnica, izgrađen vodoskok, uklonjene ograde ispred bivše dvorske bašte i Narodne skupštine, i podignut veliki broj modernih zgrada. Nosio je dugo ime Trg Marksa i Engelsa.
U centru trga nalazi se jedna od najvećih i omiljenih fontana Beograđana, a ponosno su tu pozicionirane i zgrade Doma sindikata i Istorijskog muzeja, dve značajne kulturne građevine Beograda.

Start
Start trke je na raskrsnici ulica Bulevar kralja Aleksandra i Resavske. Na ovom potezu maratonci prolaze pored jednog od najlepših hramova - Crkve Sv. Marka. Ova srpska pravoslavna crkva građena je od 1931. do 1940. godine po uzoru na manastir Gračanica. Nakon ovih ulica ulazi se u Beogradsku ulicu i preko trga Slavija u Nemanjinu. Slavija je jedna od glavnih saobraćajnih petlji u Beogradu. Na ovom mestu nalazi se Muzička fontana Slavija i spomenik Dimitriju Tucoviću.


Tok trke
Nakon Slavije trkači nastavljaju putem Nemanjine ulice u kojoj su značajne institucije državne uprave (Ministarstva i Vlada republike Srbije), kao i Generalštab koji je nastradao u bombardovanju 1999. Ovo arhitektnosko zdanje delo je jednog od velikana jugoslovenske arhitekture Nikole Dobrovića koje čeka na svoju rekonstrukciju. Nakon toga pogled trkača seže ka Železničkoj stanici na dnu Nemanjine i novoizgrađeni spomenik Stefanu Nemanji. Nastavlja se skretanjem u Balkansku ulicu i ulicom Gavrila Principa i Brankovom preko Brankovog mosta.


Pogled na ušće dve reke
Jedan od najlepših pogleda na Beograd je pogled sa Brankovog mosta sa kog se vidi ušće Save u Dunav, Muzej savremene umetnosti, brdo Kalemegdan, Beton halu, kao i na rekonstruisano Savsko šetalište.


Novi Beograd
Ulice Novog Beograda su za trkače ravna i stimulativna staza. I ova popularno nazvana „betonska utopija” pruža maratoncima da iz starog uđu u posebno zanimljiv deo grada. Oni prolaze, između ostalog, pored Palate Srbije i Hotela Jugoslavija u kome su noćili Kraljica Elizabeta, Ričard NIkson, Nil Armstrong...
Nakon veoma duge novobeogradske trase trkači se vraćaju nazad u stari deo grada ulicom Kneza Miloša na čijem vrhu trkače očekuje najveća navijačka stanica i članovi najvećeg rekreativnog trkačkog kluba u Beogradu, Beogradskog trkačkog kluba. Na manje od kilometar pred cilj maratonce bodre oni koji najviše znaju kako im je.


Beograđanka
Beogradska trka može da se diči i velikim brojem žena koje trče duge maratonske distance. Na mestu gde vas dočekuju i bodre članovi Beogradskog trkačkog kluba takođe nekoliko važnih kulturno istorijskih građevina. Od Vaznesenjske crkve i nekadašnjeg Bioskopa Odeon trkače dočekuje Beograđanka ili Palata Beograda, zdanje visoko preko 100 metara i sa preko 20 spratova. Ovo je jedan od prvosagrađenih oblakodera u centru Beograda.
Cilj maratonske trke bio je na Terazijama, ispred čuvenog hotela „Moskva”. Hotel Moskva je simbol Beograda čiji gosti su, između ostalalih bili i Albert Ajnštajn, Alfred Hičkok, Ričard Nikson, Pavaroti, Robert De Niro... Ukoliko se odlučite da vam Beograd bude maratonska ili turistička destinacija Beogradski trkački klub vam može biti prava adresa i polazna tačka da upoznate naš grad na jedan od najlepših načina - u trkačkim patikama.

Podeli vest