image004 (1).jpg
promo

promo

Manifestacije

ŽENA KOJA JE IŠLA ISPRED SVOG VREMENA! Upoznajte se sa radom Biljane Jovanović i sa njenom veličinom u UK Parobrod

03.06.2022.

ŽENA KOJA JE IŠLA ISPRED SVOG VREMENA! Upoznajte se sa radom Biljane Jovanović i sa njenom veličinom u UK Parobrod
Veličina Slova

Razgovor o romansiranoj biografiji Biljane Jovanović - Roman o Biljani (CID, Podgorica, 2021) dr Dragana Lakićevića Lakasa održaće se u ponedeljak, 6. juna 2022. godine od 19 časova u UK Parobrod.

Gde se održava

UK Parobrod


Kada se održava

06. jun


Dragan Lakićević, filozof i pisac, objavio je devet knjiga iz političke filozofije, metodologije i društvene teorije, a pod pseudonimom Lakas napisao je - Gradovi i druge priče, Spidijeva filozofija (prevedena na nemački) Adresar, Portret političara u mladosti, Tragom sećanja.

Autor estetski analizira umetnički rad Biljane Jovanović, kao svedok panorame jednog uzburkanog vremena. Osim Lakićević Lakasa, o romanu o Biljani govoriće: dr Ratko Božović cociolog, dr Čedomir Čupić politikolog i Tamara Spajić, novinarka, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice književnog programa u Parobrodu. Marija Đajić, glumica i rediteljka, pročitaće odlomke iz knjige, koji se odnose na Biljaninu volju, ambiciju, talenat ali i tadašnje akcije kao što je ''Crni flor''...

Biljana Jovanović (1953 – 1996)
Beograđanka i kosmopolita, završila filozofiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, bavila se književnim radom, disidentskom, antiratnom i mirovnom delatnošću. Objavila je zbirke pesama ''Čuvar'' (1977) romane ''Pada Avala'' (Prosveta i Mašić, 1978. i 1981) ''Psi i ostali'' (Prosveta, 1980) ''Duša, jedinica moja'' (BIGZ, 1984) i drame: Ulrike, Majnhof, Leti u goru kao ptica, Centralni zatvor i Soba na Bosforu. Jovanović je uz Radmilu Lazić, Radmilu Iveković i Marušu Krese, koautorka knjige: Vjetar ide na jug i obrće se na sjever (Radio B92, 1994) Preminula je marta 1996. u Ljubljani. Sahranjena dva dana kasnije, na Novom groblju u Beogradu. SKD dodeljuje nagradu ''Biljana Jovanović'' za najbolje delo poezije, proze, drame ili eseja na srpskom jeziku.

Podeli vest