unnamed.jpg
promo

promo

Manifestacije

BEOGRADSKI KONTRAPUNKT POSVEĆEN TESLI: Saznajte kako je čuveni naučnik uticao na umetnost

13.06.2022.

BEOGRADSKI KONTRAPUNKT POSVEĆEN TESLI: Saznajte kako je čuveni naučnik uticao na umetnost
Veličina Slova

Šesti „Beogradski kontrapunkt”, koji je ove godine posvećen najpoznatijem srpskom naučniku Nikoli Tesli, održaće se 21. juna 2022. godine, u Jugoslovenskoj kinoteci (Sala Makavejev, Uzun Mirkova 1), od 14 do 17 časova, pod naslovom „Tesla: Inspiracija”.

Gde se održava

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka


Kada se održava

21. jun


Ovaj tradicionalni međunarodni skup i ove godine organizuje Zavod za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul) u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja. „Beogradski kontrapunkt” je međunarodna konferencija koja godinama unazad okuplja umetnike i mislioce iz različitih delova sveta oko razgovora o najvažnijim pitanjima našeg vremena.

Najpoznatiji srpski naučnik i u svetu najpoznatije ime srpske kulture Nikola Tesla je svojim izumima i otkrićima nesumnjivo uticao na promenu sveta i nauke u celini, ali je i svojom ličnošću i idejama uticao na mnoge mislioce i stvaraoce u različitim oblastima ljudskog delovanja. Tesla je izveo nauku iz laboratorija i stvorio jedan novi tip naučnika, svesnog svog javnog uticaja, ne u svrhu samopromocije nego unapređenja života ljudi u celom svetu. Njegovo javno delovanje velikim delom je bilo usmereno ka mladima, kao ohrabrenje da neguju svoje kreativne impulse i ostvare što veći deo svojih potencijala.

Na skupu će nas interesovati pre svega Teslin uticaj na kulturno i umetničko stvaralaštvo, na koji način su njegov život i delo nadahnjivali umetnike i na koji je način njegov stvaralački proces srodan umetničkom. Takođe, interuje nas i Tesla kao najpoznatiji predstavnik naše kulture u svetu i njegovo mesto i uloga u kulturnoj politici, kulturnoj diplomatiji i međunarodnoj reprezentaciji naše zemlje.

Skup će otvoriti potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja gospođa Maja Gojković. Učesnici ovogodišnjeg „Beogradski kontrapunkt” su poznata umetnica iz Jermenije Lusine Hovanisijan, renomirani strip umetnik i dizajner iz Italije Danijele Meuči, čuveni srpski fizičar Đuro Koruga, poznati srpski pisac Vladimir Pištalo, interesantni vizualni umetnici Dušan Jovović, Milan Ličina i predstavnica mladih inovativnih umetnika Danica Maksimović. Moderator skupa će biti poznati voditelj Aleksandar Gajšek.

Podeli vest