NK jun 22.jpg
Laguna

Laguna

Manifestacije

NOĆ KNJIGE I NJIHOVA MOĆ! 26. po redu manifestacija u misije širenja kulture čitanja

15.06.2022.

NOĆ KNJIGE I NJIHOVA MOĆ! 26. po redu manifestacija u misije širenja kulture čitanja
Veličina Slova

Noć knjige održaće se predstojećeg vikenda od 17. do 19. juna u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca u 33 grada u Srbiji i regionu, kao i na njihovim sajtovima.

Kada se održava

17 - 19. jun


Čitaocima će biti dostupno više od 50.000 naslova – hitova domaće i svetske književnosti, sjajan gift program i odličan izbor naslova na engleskom jeziku, kao i popusti do 40%.

Urednica u Laguni Ivana Misirlić posebno je preporučila knjige koje izlaze specijalno za Noć knjige: „Snažna i potresna, knjiga ’Nebeska dvorišta’ je priča o životu, lepoti i stradanju koja se drži vrednosti o kojima njen autor vladika Grigorije govori kad god uzme reč. Knjigom ’Panonski admiral’, emocionalnim vodičem kroz diskografiju Đorđa Balaševića, novinar i pisac Ivan Ivačković iskazao je dubok naklon ne samo prema umetnosti ovog velikog pesnika naših duša već i njegovom civilizacijskom angažmanu. ’Grand hotel Evropa’ Ilje Leonarda Fejfera je maestralni roman o potrazi za ličnim identitetom i identitetom Starog kontinenta.“

NK jun 22 kzš.jpg
Laguna

Nagrada za izuzetan stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu Zmajevih dečjih igara pripala je Zoranu Penevskom, pa su njegove knjige za decu i mlade uvek dobar izbor, „Sara i zaboravljeni trg“, serijal „Okean od papira“, „Selena se budi“ i druge.

Kao urednik izdanja za decu, Penevski je preporučio novo izdanje ilustrovane trilogije o Stefanu Nemanji „Senka i san“, koju su napisali Vladimir Kecmanović i Dejan Stojiljković, zatim „Bajku o Bajalicama“ Vojislava Todorovića i nove knjige iz serijala „Loši momci“.

Na konferenciji povodom Noći knjige Dragan Velikić, kao jedan od najprevođenijih savremenih srpskih pisaca, istakao je značaj prevoda na velike svetske jezike.

Autor malog jezika uvek na druge jezike dolazi preko postignutog uspeha na nekom velikom jeziku bilo da je to francuski, engleski ili nemački

Dragan Velikić, pisac

Velikić se osvrnuo i na nedavni uspeh na festivalu u Francuskoj i na naslovnu stranu Monda ističući značaj dobrog prevoda Marije Beanovske na francuski.

Što se tiče novog izdanja romana „Hamsin 51“, Velikić je istakao da je ta knjiga, objavljena 1993, prošla „ispod radara“ iako je bila u najužem izboru za Nina, pa je ovo prilika da čitaoci nadoknade propušteno.

Veliki broj pisaca družiće se sa čitaocima tokom Noći knjige, a manifestaciji su se pridružile i brojne biblioteke širom Srbije. 

Ovde možete pronaći raspored Laguninih hit pisaca koji potpisuju u Noći knjige

Raspored Laguninih hit pisca koji potpisuju u Noći knjige 2022.godine.docx

Podeli vest