AFRO FESTIVAL poster.jpg
Promo, Muzej afričke umetnosti

Promo, Muzej afričke umetnosti

Manifestacije

OBJAVLJEN PROGRAM JEDNOG OD OMILJENIH FESTIVALA BEOGRAĐANA! Osetetite duh najstarijeg kontineta ovog vikenda

21.06.2022.

OBJAVLJEN PROGRAM JEDNOG OD OMILJENIH FESTIVALA BEOGRAĐANA! Osetetite duh najstarijeg kontineta ovog vikenda
Veličina Slova

Uveliko su u toku pripreme za AFRO FESTIVAL 2022. koji se održava ovog vikenda – 25. i 26. juna, od 10 do 18 sati u zgradi i bašti Muzeja afričke umetnosti na Senjaku. Afro festival je jedini muzejski festival koji neguje kulturno nasleđe afričkog kontinenta kroz zabavne i edukativne sadržaje namenjene gotovo svim generacijama!

Gde se održava

Muzej afričke umetnosti


Kada se održava

25. i 26. jun


Pored redovnih programa – afričkog bazara, javnih vođenja, izložbi i radionica za decu i odrasle, oba dana će posetioce zabavljati gošće festivala, Kristijana Haruna iz Nigerije i Mišel Ajambe iz Gane koja će oba dana festivala, pored uputstava za nameštanje turbana, pričati o prilikama kada Afrikanke najradije nose ova šarena oglavlja i zašto je afrički turban globalni modni fenomen!

African head wrap style 1 this.jpg
Muzej afričke umetnosti

Bogat zabavni i kulturan program je uvek prisutan pa vam tako iz ovogodišnjeg Afro festivala izdvajamo:

Subota, 25. jun od 14 časova

Muzički program prvog dana Afro festivala 2022. odvija se na velikoj bini uz hip-hop, brejking, afrobit, denšol i kramp sastav 2Hot4Stage crew, nastup grupe Si Vision koji izvodi fuziju tradicionalnih i urbanih plesnih stilova Afrike, i uz plesnu podršku koreografkinje Meri koja će animirati posetioce interaktivnim nastupom afro-densa, denšola i regetona. Nakon ove trojke, atmosferu pred kraj prvog dana, uz tradicionalne i urbane ritmove Afrike sa nama deli DJ Spale.

2HOT4STAGE!.jpg
2HOT4STAGE!
Muzej afričke umetnosti

ZVUK JE SPOMENIK
specijalni gost, umetnik Kiluanž Kija Henda sa početkom u 16 časova

Glavni fokus umetničkog razmatranja istaknutog angolskog umetnika Kiluanža Kija Hende su spomenici u javnom prostoru i revolucionarni potencijal muzike. U svojoj radikalnoj kritici javnih spomenika, prema Hendi, svaki grad bi trebalo da isprazni spomenička postolja kako bi se ona prilagodila željama živih, a ne mrtvih ljudi – pogotovo ne onih do čijih istorijskih zaveštenja nikome danas nije stalo.

Kiluanji Kia Henda_Angola_Zvuk je spomenik.jpg
Kiluanji Kia Henda
Muzej afričke umetnosti

Nedelja, 26. jun

Drugi dan AFRO FESTIVALA rezervisan je za poseban program pod nazivom „DURBAR – dan prijateljstva, muzike i plesa“, na kojem učestvuju afričke ambasade u Beogradu. I ove godine, ambasade Alžira, Angole, Egipta, Konga, Libije, Maroka, Tunisa, kao i konzulati Namibije i Jamajke predstavljaju se posetiocima putem prodajnih štandova i kulinarskih specijaliteta, a tačno u 12 sati na svečanoj ceremoniji, posetiocima će se obratiti NJ.E. Mohamed Amin Belhaž, doajen Grupe afričkih ambasadora u Beogradu i NJ.E. Alcino Izata de Konsejsao, ambasador Republike Angole.

Afričke ambasade_Durbar.jpg
Afričke ambasade Durbar
Muzej afričke umetnosti

Nakon zvaničnog obraćanja ambasadora, uslediće modna revija tradicionalnih angolskih kostima i nastup benda „Avalski put”. U pitanju je grupa entuzijastičnih i talentovanih stranih studenata, koji borave u Beogradu u okviru projekta „Svet u Srbiji“. Naziv benda potiče od studentskog doma „Avala“ – mesta gde su svi živeli u vreme učenja srpskog jezika, a na AFRO FESTIVALU će se predstaviti različitim muzičkim žanrovima iz svojih zavičaja i popularnim angolskim hitovima.
Organizatori AFRO FESTIVALA 2022. posebno ističku nastup HORNSMAN COYOTE – rege umetnika, tromboniste, pevača i frontmena rege-metal benda Eyesburn koji je zakazan za 14 časova.

HORNSMAN COYOTE (1).jpg
Hornsman coyote
Muzej afričke umetnosti

Podeli vest