_1062067.JPG
Dodela nagrada na prošlogodišnjem konkursu „Mikro eko kuća 2022”
Rade Kovač

Dodela nagrada na prošlogodišnjem konkursu „Mikro eko kuća 2022”
Rade Kovač

Manifestacije

KONKURS ZA MLADE ARHITEKTE - MIKRO EKO KUĆA 2022: Budite deo ekološkog koncepta i osvojite vrednu nagradu!

27.06.2022.

KONKURS ZA MLADE ARHITEKTE - MIKRO EKO KUĆA 2022: Budite deo ekološkog koncepta i osvojite vrednu nagradu!
Veličina Slova

Udruženje Ekokultplus, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu i magazin za eko arhitekturu i kulturu „Eko kuća”, raspisuju Drugi međunarodni arhitektonski konkurs za idejno arhitektonsko rešenje na temu „Mikro eko kuća 2022”. Rok za predaju radova je 1. septembar, a fond za nagrade iznosi 4.000 evra.

Gde se održava

Kinoteka


Kada se održava

10. jula do 1. septembra


Drugi međunarodni arhitektonski konkurs „Mikro eko kuća 2022” namenjen je mladim arhitektima, dizajnerima, pejzažnim arhitektima i primenjenim umetnicima starosti do 30 godina i studentima fakulteta iz navedenih oblasti.

Prema rečima predsednika mađunarodnog žirija, arhitekte Vladimira Lovrića, „konkurs ima za cilj da promoviše mlade stvaraoce i da kroz društvene mreže i prateće medije afirmiše koncept ekološke arhitekture. Na taj način se stvaralaštvo mladih generacija obogaćuje ekološki održivim pristupom projektovanju, dizajniranju i izgradnji zgrada uz korišćenje obnovljivih izvora energije, čime se doprinosi zaštiti životne sredine i sprečavanju daljih klimatskih promena”.

Koncept mikro kuće predstavlja jedinstvene arhaične objekte locirane u prirodi, koji su teorijski bazirani na ideji o minimalističkoj kući, čiji je fokus na njenim funkcionalnim, formalnim i oblikovnim aspektima, ali i na socijalnim pitanjima. Ona predstavlja mogući odgovor na pitanje o egzistencijalnom minimumu za život.

Cilj projekta je i da se kroz redefinisanje osnovnih čovekovih potreba za boravkom u prirodi prepozna, definiše i dizajnira fleksibilan i multifunkcionalan objekat kao esencijalni deo ljudskog okruženja, uz uvođenje novih tehnoloških, konstruktivnih, termotehničkih i energetski efikasnih metoda, uz korišćenje obnovljivih izvora energije, tradicionalnih načina građenja i prirodnih materijala.

Objava rezultata konkursa biće 7. oktobra 2022, a dodela nagrada na svečanom otvaranju tradicionalne Pete međunarodne Manifestacije i Kongresa Održiva arhitektura - energetska efikasnost (sustainable architecture - energy efficiency - SAEE), u petak, 7. oktobra 2022. godine u 19 časova u centralnom holu Jugoslovenske kinoteke.

Podeli vest