100 godina Uliksa feed (1).png
promio

promio

Manifestacije

VEČE POSVEĆENO STOGODIŠNJICI „ULIKSA": Uvaženi profesori govoriće o Džejms Džojsu u DKSG!

27.06.2022.

VEČE POSVEĆENO STOGODIŠNJICI „ULIKSA": Uvaženi profesori govoriće o Džejms Džojsu u DKSG!
Veličina Slova

Uvaženi profseori dr Novica Milić i dr Zoran Paunović biće gosti povodom proslave veka jedne od najvažnijih knjiga svetske književnosti, „Uliksa” Džejmsa Džojsa. U utorak, 28. juna u 19 časova u Kulturnom centru Studentski grad istovremeno razgovaraće o knjizi „100 Odiseja (i noć više). Beleške za Džojsa" Novice Milića.

Gde se održava

Kulturni centar Studentski grad


Kada se održava

28. jun u 19 časova


„Uliks”, roman irskog pisca Džejmsa Džojsa, objavljivan je u nastavcima u američkom časopisu Little Review od marta 1918. do decembra 1920, dok ga je u celini objavila Silvija Bič u Parizu 2. 2.1922, na autorov 40. rođendan. Od prvog izdanja knjiga izaziva polemike i kontroverze. Širom sveta, Džojsovi poštovaoci slave 16. jun, dan u kojem se odvija radnja Uliksa, kao Blumsdej.

„Džojsova literatura nam dolazi iz dva vremena: roman 'Uliks '(1921) iz najdublje prošlosti, iz mita ili prapriče o lutalici, moreplovcu; knjiga Bdenje Finegana (1939) iz budućnosti, jer je još uvek nepročitana, i to od strane književnosti. Između ta dva vremena, oba vezana za fikciju, smešta se naša pustolovina čitanja: same literature, putovanja, mišljenja, tumačenja, teorije, istorije, života. Knjiga koja govori o putovanju, i knjiga koja govori o snu. '100 Odiseja (i noć više): Fusnote za Džojsa' je mešavina svega toga, i još spomen na jednog od najvećih pisaca našeg doba, još uvek neprevaziđenog po umeću, hrabrosti, slojevitosti, višejezičnosti i vidovitosti(…)“, rekao je profesor Novica Milić

Podeli vest