Psihoterapija jun 2022.jpg
promio

promio

Manifestacije

CIKLUS TRIBINA PSIHOTERAPIJSKE PRIČE: Kako se izboriti sa savremenim problemima među kojima je glavni usamljenost

27.06.2022.

CIKLUS TRIBINA PSIHOTERAPIJSKE PRIČE: Kako se izboriti sa savremenim problemima među kojima je glavni usamljenost
Veličina Slova

Ciklus tribina pod nazivom „Psihoterapijske priče” počeće u utorak, 28,. juna u 19 časova u Domu omladine Beorgada izlaganjem Milana Damjanca, mr socijalnog rada, psihoterapeuta konstruktivističke psihoterapije, uz moderatora Uroša Pavlovića, dipl. psihologa, psihoterapeuta pod supervizijom, osnivača Asocijacije edukativnih praksi.

Gde se održava

Dom omladine Beograd


Kada se održava

28. juna u 19 časova


Većina nas je u životu osetila usamljenost u „svoja četiri zida“ ili se osetila potpuno samom u sobi punoj ljudi. Današnje društvene norme nameću nam da treba da smo uspešni u skoro svakoj sferi, a sa društvenim mrežama – da sav taj uspeh pođednako uspešno i prezentujemo široj javnosti i tako budemno uspešni i u sferi uticaja. Ipak, ove norme i zahtevi često imaju negativne posledice – narušene odnose sa onim prijateljima i bližnjima koji su bili tu pre Tiktoka, Instagrama, Fejsbuka, Jutjuba. U trci sa sve većim brojem istinskih obaveza i onih koje smo dodatno sebi nametnuli, sve je manje vremena za objašnjavanje, pravdanje ili deljenje ličnih ciljeva i poteškoća sa kojima se suočavamo.

Krilatica „u se i u svoje kljuse“ danas kao da dobija novo značenje. Osećaj nepoverenja ili sramote da podelimo sa drugim svoje planove, osećanja, strahove ili suzdržavanje od iskrene, otvorene i neposredne komunikacije, vode nas u usamljenost. Osamljujemo se često i verujući da ćemo „kupiti“ vreme i postići veći uspeh u svakoj sferi. Međutim, koliko god osama ponekad bila benefit, toliko može biti i put u veću usamljenost. S druge strane, iz osećanja samoće nastala su velika dela književne i likovne umetnosti.

Koliko su blisko povezana osećanja samoće i usamljenosti? Koje su suštinske razlike između ovih osećanja i da li je jedno „bolje“ od drugog? U kojoj meri je u redu da osećamo ova osećanja, a kada je vreme da ta osećanja ispoljimo i podelimo sa nekim? Kako da prepoznamo i pomognemo onima koji su ovakvim osećanjima preplavljeni?

Podeli vest