Konak kneginje Ljubice -  foto Muzej grada Beograda.jpg
Konak kneginje Ljubice
promo

Konak kneginje Ljubice
promo

Manifestacije

BELEF DONOSI „NOĆ LEGATA”: Obiđite umetničko nasleđe i uživajte u Beogradskom gudačkom kvartetu

28.06.2022.

BELEF DONOSI „NOĆ LEGATA”: Obiđite umetničko nasleđe i uživajte u Beogradskom gudačkom kvartetu
Veličina Slova

U okviru pratećeg programa Beogradskog letnjeg festivala, u petak 1.7. od 20 do 24 časa biće organizovana „Noć legata”. Muzej grada Beograda otvoriće svoja vrata i omogućiti posetiocima šetnju kroz legate Ive Andrića, Paje Jovanovića i Konaka kneginje Ljubice.

Gde se održava

Konak knegilje Ljubice


Kada se održava

1. jul u 20 časova


Centralno mesto okupljanja je Konak kneginje Ljubice gde će biti izveden koncert Beogradskog gudačkog kvarteta. Najstariji dvor na teritoriji naše prestonoce, spomenik kulture u najvišoj kategoriji zaštite. Palata iz sredine 19 veka, dom naše princeze, kneginje Ljubice, mesto svedočanstva nekih davnih, potpuno različitih vremena, mesto sagrađeno kao ženski dvor, mesto u kome su žene živele potpuno drugačije nego danas, a opet mesto u kome su se donosile važne odluke i u kome se čuvao trezor tadašnje države, a gde ćete u okviru manifestavije Noć legata moži da uživate u zvucima poznatog gudačkog kvarteta.

Beogradski-gudacki-kvartet - foto MGB.jpg
Beogradski gudački kvartet
promo

U okviru manifestacije moćićete da obuđete i legat Ive Andrića, koji je otvoren 1976, u stanu na Andrićevom vencu 8, u kome je pisac, sa suprugom Milicom Babić, živeo od 1958. godine. Sačuvani su autentični raspored i izgled ulaznog hola, salona i Andrićeve radne sobe. U preostalom adaptiranom prostoru otvorena je stalna postavka, koja hronološki prati život i stvaralaštvo laureata Nobelove nagrade. Zastupljen je originalan muzejski materijal iz Legata Ive Andrića, fotografije, dokumenta, umetnički i lični predmeti, knjige i časopisi, odlikovanja.

Muzej Ive Andrića - foto MGB.jpg
Muzej Ive Andrića
promo

Legat Paje Jovanovića je poklon našeg najvećeg slikara 19.veka Muzeju grada Beograda, i predstavlja nepocenjivo umetničko, ali i istorijsko blago. Rekonstruisani bečki atelje velikana srpske likovne umetnosti i jedinog umetnika sa ovih prostora čije slike dostižu vrtoglave cene na aukcijama u najvećim aukcijskim kućama Evrope.

Muzej Paje Jovanovića - foto MGB.jpg
Muzej Paje Jovanovića
promo

Celokupan Legat sa više od 800 predmeta predat je 1952. na čuvanje Muzeju grada Beograda kojem je po umetnikovoj želji posle njegove smrti, 30. novembra 1957. u Beču, predata i posmrtna urna. Kao što je želeo, urna sa posmrtnim ostacima preneta je i položena da večno počiva u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu, a istoga dana Muzej grada Beograda je ispunio i drugu želju legatora i 11. juna 1970. je otvoren Muzej Paje Jovanovića.

Legat je 1972. dopunjen poklonom umetnikove supruge Hermine-Muni Dauber, koja je Muzeju grada Beograda ostavila 11 umetnikovih slika iz privatne kolekcije i više komada stilskog nameštaja.

Podeli vest