pastedImage.png
Promo

Promo

Manifestacije

DA LI POSTOJE SLOBODE U POLJU SEKSUALNOSTI? Besplatna i javna debata međunarodnih stručnjaka

29.06.2022.

DA LI POSTOJE SLOBODE U POLJU SEKSUALNOSTI? Besplatna i javna debata međunarodnih stručnjaka
Veličina Slova

U petak 1. jula 2022. od 18 časova, u Francuskom institutu u Beogradu održaće se još jedna tribina u okviru ciklusa Šta je rod, koji obuhvata niz različitih javnih događanja organizovanih oko tema koje se odnose na jednakost polova, rodni identitet, prava LGBTQI osoba, prava na različitosti i slobodu…

Gde se održava

Francuski institut u Beogradu


Kada se održava

1. jula u 18 časova


Ova tribina, druga po redu, fokusira se na izazove u vezi sa identitetom i probleme koji se javljaju u domenu demokratizacije seksualnosti. Koncept seksualne demokratije, koji francuski sociolog Erik Fasen definiše kao proširenje demokratske logike na pitanja roda i seksualnosti, pokazuje se kao moćno oruđe za razumevanje savremenih promena koje se odnose na seksualnost. Da li postoje slobode u polju seksualnosti? Da li postoji ravnopravnost? Šta nas čini ne/slobodnima u iskazivanju našeg seksualnog i rodnog identiteta? Takođe, da li “još uvek postoji barem jedno (seksualno) područje koje je zaista, suštinski prirodno, i koje izmiče istoriji i politici”?

Vodeći se konceptima slobode i jednakosti, što su temelji političkih borbi za proširenje demokratije, akcenat u ovoj debati učesnici će staviti upravo na izazove i poteškoće pred kojima se nalazi proces demokratizacije seksualnosti u kontekstu savremenih političkih i društvenih promena.

U debati učestvuju: Erik Fasen (Éric Fassin, sociolog, Université Paris-8, France) / Fia Menar (Phia Ménard, umetnica performansa i rediteljka), Aleksa Milanović (teoretičar medija i umetnosti). Moderator je Selena Radović, sociološkinja (doktorantkinja na Univerzitetu Pariz-8).

Debata će se voditi na srpskom i francuskom jeziku, uz simultani prevod, a događaj će biti ispraćen nastupom dreg kraljice (drag queen) Lane Vee i projekcijama kratkih filmova Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Projekat Šta je rod? zajednički realizuju Francuski institut u Srbiji, Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Fakultet za medije i komunikacije, RTS Treći program Radio Beograda, organizacija XY Spectrum, izdavačka kuća Akademska knjiga, u saradnji sa više domaćih i međunarodnih institucija i organizacija. Ovaj ciklus okuplja istovremeno stručnjake, profesore, aktiviste i umetnike iz Srbije i Francuske, kako bi zajedno razmatrali teorijske, ali i praktične vidove zalaganja u domenu pitanja roda. U okviru ciklusa priređuju se debate, projekcije filmova, promocije knjiga, predstave… 

Podeli vest