Pekic_plakatA3.jpg
promo

promo

Manifestacije

VEČE POSVEĆENO BORISLAVU PEKIĆU: Prisutne na Cvetnom trgu očekuju besplatni primerci „Besnila”

30.06.2022.

VEČE POSVEĆENO BORISLAVU PEKIĆU: Prisutne na Cvetnom trgu očekuju besplatni primerci „Besnila”
Veličina Slova

Dom omladine Beograda i Fondacija „Borislav Pekić" organizuju veče posvećeno velikanu naše književnosti Borislavu Pekiću, povodom obeležavanja trideset godina od njegove smrti. Polučasovni program će biti održan u subotu 2. jula sa početkom u 20.30, kod spomenika Pekiću na Cvetnom trgu.

Gde se održava

Cvetni trg


Kada se održava

2. jula u 20.30 časova


Tom prilikom biće održan bluz koncert, na kojem će nastupiti Aleksandar Đukić (bas i glas) i Bojan Vulin (gitara i glas), a glumac Petar Benčina pročitaće tekst „Pekić o tome zašto je napisao 'Besnilo'”, piščevu filozofiju na kojoj je zasnovan ovaj legendarni bestseler. Fondacija „Borislav Pekić" će ovom prilikom donirati primerke Laguninog izdanja „Besnila" i drugih Pekićevih naslova, koje će, sa posvetom piščeve kćerke, pokloniti prisutnima.

Borislav Pekić, pisac najduže rečenice u srpskoj književnosti, umro je relativno mlad, 2. jula 1992. u svojoj 62 godini. Pored opsežnog literarnog opusa, između ostalog, naš velikan je napisao knjige: „Vreme čuda, „Atlantida", „1999", „Besnilo", „Hodočašće Arsenija Njegovana", „Kako upokojiti vampira", kao i sada već legendarno „Zlatno runo" u sedam tomova. Bio je autor mnogobrojnih pozorišnih komada, kao što je „Korešpodencija” koja je igrana u Ateljeu 212 više od 300 puta za 24 godine. Autor je mnogih radio drama i pisac bezbroj filmskih scenarija. Malo je poznato da je zajedno sa Đorđem Lebovićem pisao scenario za film „Valter brani Sarajevo”, kao i da je napisao scenario za film „Dan četrnaesti", koji je predstavljao našu zemlju na Kanskom festivalu. Primio je mnogobrojne nagrade za svoja literarna i pozorišna dela, koja su prevedena na četrnaest stranih jezika.

Podeli vest