Zatvaranje Bine_foto Đorđe Petković.jpg
Đorđe Petković

Đorđe Petković

Manifestacije

SVEČANO ZATVORENA 17. BINA: Konstrakti uručena nagrada za arhitektnoski događaj!

11.07.2022.

SVEČANO ZATVORENA 17. BINA: Konstrakti uručena nagrada za arhitektnoski događaj!
Veličina Slova

Sedamnaesto izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture svečano je zatvoreno u četvrtak, 7. jula u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

Gde se održava

KCB


Na zatvaranju su se prisutnima obratili Danica Prodanović, članica organizacionog tima BINE, i Ivan Rašković, predsednik Društva arhitekata Beograda, koji je dodelio Posebno priznanje ovog društva - Nagradu za arhitektonski događaj godine 2022, umetnici Ani Đurić - Konstrakti.

Ivan Rašković i Konstrakta_foto Đorđe Petković (1).jpg
Ana Đurić Konstrakta, dobitnik priznanja 17. BINE
Đorđe Petković

Danica Prodanović, članica organizacionog tima BINE, osvrnula se na ovogodišnje uspešno izdanje manifestacije i najavila: „BINA nastavlja svoje aktivnosti na jesen, i organizuje izložbu u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Nišu, a počinje nam uskoro i novi evropski projekat LINA koji će predstavljati jedan novi prostor za mlade arhitekte, one koji dolaze””.

Ivan Rašković je povodom dodele nagrade Ani Đurić - Konstrakti istakao: „Kroz ovo posebno priznanje mi hoćemo da podcrtamo i još jednom naglasimo profilaciju ove nagrade. Ovo priznanje je afirmacija nagrade Arhitektonski događaj godine i njena najava za iduću godinu. Ovaj put dodeljujemo počasno priznanje ličnosti koja svojim delovanjem i umetničkim radom promišlja teme kao što su savremenost, kritičnost i odgovornost, koje su imanentne i arhitekturi. Ona je autentična stvaralačka ličnost koja ima i arhitektonske nazore i posredno preporučuje arhitektonsku kulturu. Priznanje ovoj ličnosti govori i o profilu i karakteru nagrade. Ovim priznanjem zahvaljujemo joj se na doprinosu i kreativnom promišljanju, i inspiraciji za autentično delovanje”. Ana Đurić Konstrakta je lično primila ovu nagradu na zatvaranju BINE i zahvalila se na priznanju.

Bina zatvaranje_Đorđe Petković (2).jpg
Đorđe Petković

Ovogodišnje, 17. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2022 održano je od 26. maja do 7. jula. U fokusu manifestacije bilo je predstavljanje aktuelnih konkursa za grad Beograd (2021/2022) i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu – Mis van der Roe (2022) na reprezentativnim izložbama u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

BINA je bila i suorganizator izložbe „Nikola Dobrović - pod zastavama modernih pokreta”, posvećene 125. godišnjici rođenja Nikole Dobrovića, velikana naše arhitekture. U saradnji sa Arhitektonskim fakultetom, organizovan je i studentski konkurs sa temom rekonstrukcije Generalštaba, a konkursni radovi studenata bili su postavljeni na izložbi na otvorenom u Knez Mihailovoj ulici.

Podeli vest