unnamed.png
promo

promo

Manifestacije

KNJIŽEVNA NAGRADA „NOVICA TADIĆ“ BIĆE DODELJENA MLADOM AUTORU: Ovo je perspektivan pesnik!

12.07.2022.

KNJIŽEVNA NAGRADA „NOVICA TADIĆ“ BIĆE DODELJENA MLADOM AUTORU: Ovo je perspektivan pesnik!
Veličina Slova

Svečana dodela prestižne književne nagrade „Novica Tadić“ za mlade pesnike biće održana u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, u četvrtak 14. jula 2022. godine u 13 časova u ulici Rige od Fere 4 u Beogradu.

Gde se održava

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka


Kada se održava

14. jul u 13 časova


Nagrada „Novica Tadić“ dodeljuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Ovu književnu nagradu, koja nosi ime velikana srpske poezije Novice Tadića, osnovali smo sa namerom da afirmiše nove glasove u srpskoj poeziji, čime je jedinstvena u našoj kulturi.

Nagrada za 2022. godinu pripala je mladom i perspektivnom pesniku: Matu Uljareviću, za rukopis „Gušterov rep“.

„Mato Uljarević je očito veoma inventivan autor, sa izrazitom poetičkom samosviješću. On mahinalno i efektno registruje svakodnevicu, notira njene apsurdne crte i situacije, kritički 'hvata' stvarnost – ali je istovremeno igrivo 'otuđuje' i kontekstualizuje, zbog čega njegovi lirski zapisi po pravilu zrače višesmislenom i privlačnom neodređenošću,“ naveli su članovi komisije u obrazloženju. Komisija je radila u sastavu: Srba Ignjatović, Mirko Demić, Žarko Milenković, Želidrag Nikčević i Vesna Trijić.

Komisija je pohvalila sledeće rukopise: „Psi koji trče unazad“ Marka Đorđevića, „Spina mundi“ Pavla Zeljića, „Godine Mondrijana“ Anđele Milinković i „Muve“ Jovane Bajagić. Komisija je razmatrala ukupno 64 rukopisa autora do 35 godina starosti, iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i rasejanja.

Nagrađeni autor će dobiti diplomu i plaketu s likom Novice Tadića i novčani iznos, a u ediciji „Prisustva“, u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, biće objavljen nagrađeni rukopis. Nagradu će svečano uručiti Radovan Jokić, pomoćnik ministra kulture i informisanja za savremeno stvaralaštvo.

U čast Novice Tadića njegovi prijatelji pesnici čitaće najlepše stihove pesnika čija je poezija otišla najdalje u odbijanju postojećeg sveta (ili njegove važeće slike), a dodeli će tradicionalno prisustvovati i gospođa Zorica Tadić, supruga preminulog pesnika u čiju čast se nagrada dodeljuje.

Podeli vest