unnamed (3).jpg
promo

promo

Manifestacije

HRIŠĆANSTVO U HOLIVUDSKIM OSTVARENJIMA: Program „Letnjih grifonskih noći" o filmu koji slika ljude

26.07.2022.

HRIŠĆANSTVO U HOLIVUDSKIM OSTVARENJIMA: Program „Letnjih grifonskih noći" o filmu koji slika ljude
Veličina Slova

U srcu Dorćola, u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul), počeo je ekskluzivni program „Letnjih grifonskih noći" specijalnim izdanjem tribine „Hrišćanstvo i film“ na kojoj je gost bio čuveni reditelj Milutin Petrović.

Moderator tribine Vladimir Kolarić je sa poznatim rediteljem razgovao o scenama suđenja Isusu Hristu i hrišćanstvu u holivudskim ostvarenjima, kao i o različitim rediteljskim rešenjima u filmskim ostvarenjima našeg gosta.

Uz inserte iz filmova „Stradanje Isusovo“ Mela Gibsona, „Tri kuma“ Džona Forda i „Agi i Ema“  gosta tribine, publika, u kojoj su bile mnoge poznate ličnosti iz sveta kulture, pozorišta i filma, uživala je u razgovoru na temu filmova rađenih prema Jevanđelju, o klasičnom Holivudu i praktičnim viđenjima hrišćanstva.

Milutin Petrović je ovom prilikom istakao da „film slika ljude, kroz film mi zaista vidimo ta bića. Ti ljudi moraju da poseduju određene glumačke veštine, ali to nije ono što glumci misle da je zaista važno kod njih. Oni potpuno uđu u oblak svoje delatnosti i iz njega ponekad teško mogu da izađu. Od priče o sinu Božjem, pretpostaviti je da nema veće, nema preciznije priče, nema bolje dramaturgije…“

„Tajna umetnosti, kao i tajna večnog života predstavlja jednu opštost i to što moramo među sobom da delimo, kao istinu i evharistiju“, zaključio je na samom kraju moderator Vladimir Kolarić.

Podeli vest