unnamed (4).jpg
Milica Jovanović, Zaprokul

Milica Jovanović, Zaprokul

Manifestacije

OVACIJE ĐORĐU KADIJEVIĆU: Autor scenarija najbolje evropske serije gostovao na letnjoj sceni ZAPROKULA

15.08.2022.

OVACIJE ĐORĐU KADIJEVIĆU: Autor scenarija najbolje evropske serije gostovao na letnjoj sceni ZAPROKULA
Veličina Slova

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul) ugostio je legendarnog sineastu Đorđa Kadijevića koji je 11. avgusta bio prvi gost novog serijala tribina „Razgovori sa savremenicima“.

Na prepunoj terasi Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul) govorio je legendarni sineasta, dotakavši se svog odrastanja, kulturne klime posleratne Jugoslavije i poriva koji su ga vodili kroz život i karijeru.

Sanja Milić, urednica Kulturno-umetničkog programa RTS-a, koja je vodila razgovor sa prvim gostom novog serijala tribina „Razgovori sa savremenicima“, napomenula je kako je Kadijević bavići se kinematografijom uvek radio na svoj, pomalo subverzivni način. U tim vremenima, kako ističe čuveni reditelj, on nije namerno, svesno ili ambiciozno ušao u neki dijalog sa opštom recepcijom ordinarne stvarnosti, koja je u ono vreme bitno uticala na film, literaturu i umetnost uopšte.

Slike iz mladosti kultnog reditelja, bile su brutalne, i izazvale su to da on izgubi fundametalnu veru u ljude i istoriju. Tako su nastali njegovi najveći filmovi, od prve faze ratnih filmova, preko filmova o onostranom i fantastičnom, sve do filmova i serija o istorijskim temama.

„Leptirica je inkarnacija jedne imaginacije, od početka snimanja do današnjeg dana nema nikog ko ne zna za Leptiricu, nema nikog ko jednako ne akceptira tu poetiku i tu tematiku", rekao je Kadijević, „a kada je serija o Vuku Karadžiću bila proglašena za najbolju seriju u Evropi, a duhovni vođa toga je bio Umberto Eko, on je tada rekao: ova serija nije samo serija o jednom segmentu srpske istorije, ovo je serija o jednom segmentu evropske istorije.“

Na kraju, zaključio je reditelj „ukupna pokretačka snaga svega što sam imao, mogla bi se sažeti u jednoj rečenici: Pravi film o graničnoj ljudskoj situaciji. Onda se pokaže prava istina o nama.“

Mnogobrojna publika iz sveta kulture i umetnosti, pozdravila je ovacijama ovaj razgovor kao odraz poštovanja potvrđenih umetničkih rezultata Đorđa Kadijevića i njegovog nemerljivog traga u istoriji naše savremene kinematografije i umetnosti.

Podeli vest