image001 (5).jpg
promo

promo

Manifestacije

RAZGOVOR O ČOVEKU O ČIJIM DELIMA JE FBA SAČINILA POZAMAŠAN DOSIJE! Druga Amerika i čuveni Ginzberg u UK Parobrod

06.09.2022.

RAZGOVOR O ČOVEKU O ČIJIM DELIMA JE FBA SAČINILA POZAMAŠAN DOSIJE! Druga Amerika i čuveni Ginzberg u UK Parobrod
Veličina Slova

Razgovor o dokumentarnoj knjizi Alen Ginzberg "Druga Amerika" (prevela sa francuskog Kristina Bojanović, Karpos, 2021) iz pera Žana Portantea, luksemburškog književnika o pesniku, legendi bitničkog pokreta, subverzivnom vođi i čuvaru ''druge'', podzemne Amerike, održaće se u četvrtak, 8. septembra od 19 časova u UK Parobrod.

Gde se održava

UK Parobrod


Kada se održava

8. septembar u 19 časova


Osim Portantea, o ovom buntovniku, žrtvi cenzure, aktivisti, mirotvorcu, učitelju, budisti, autoru manifesta Beat generacije i Hipi pokreta, o čijim delima je FBA sačinila pozamašan dosije, govoriće: Dejan Aničić,izdavač iz Švajcarske, Aleksandar Saša Žikić, novinar i pisac i Ivana Maksić, pesnikinja i prevoditeljka.

Belikog Ginzberga Portante je video jednom, u Skoplju, povodom Pesničkih večeri u Strugi, 1986. godine. Zato je odlučio da u svoje istaživanje uključi veliki broj Ginzbergovih savremenika i saradnika, od pesnika Pjera Žorisea (Pierre Jorise), do novinara Ala Aronovica (Al Aronowitz). Ova knjiga pruža drugačiji uvid u biografiju građanina sveta-Alena Ginzberga, epohu Beat kulture i Flower Power, ali i njegovih saboraca kao što su : Borouz, Keruak, Ferlingeti, Šnajder i mnogi drugi.

Uz predgovor En Voldman (Anne Waldman) američke pesnikinje, performerke, feministkinje, Ginzbergove saradnice i kulturne poslenice,sa kojom osniva književni program The Jack Kerouac School of Disembodied Poetics u Naropa Institutu (Bolder, Kolorado, USA) prvi put su dostupne na srpskom jeziku i Ginzbergove ''poetske beleške'', koje on nije uvrstio ni u jednu svoju zbirku. To su svedočanstva njegovog boravka u Parizu, iz perioda, kada je bitnički hotel u Latinskoj četvrti predstavljao isto što i Chelsea Hotel, New York. Portanteova knjiga, osim arhivskih fotografija, sadrži i intervju Ginzberga iz 1980. godine, austrijskog pesnika Idea Hincea (Ide Hintze) gde ''veličanstveni pesnik'' govori o Ezri Paundu, Ferdinand Selinu, ali i svom ''Urliku''...

Podeli vest