02 USEKOVANJE.jpg
promo

promo

Manifestacije

GNEV NAŠ NASUŠNI I NAGRAĐIVANI FILM U DOMU OMLADINE! Nastavlja se ciklus tribina nakon letnje pauze

07.09.2022.

GNEV NAŠ NASUŠNI I NAGRAĐIVANI FILM U DOMU OMLADINE! Nastavlja se ciklus tribina nakon letnje pauze
Veličina Slova

Nakon letnje pauze, nastavlja se ciklus tribina „Gnevni filmovi“ u Domu omladine Beograda. U fokusu septembarske tribine, naslovljene „Gnev naš nasušni“ je, već samo tokom poslednjih nekoliko sedmica za nama, višestruko nagrađivani celovečernji igrani film „Usekovanje“ u režiji Siniše Cvetića. Ova tribina je zakazana za 9. septembar u 20 časova.

Gde se održava

Dom Omladine


Kada se održava

9. septembra u 20 časova


„Usekovanje“ je na ovogodišnjim Filmskim susretima u Nišu osvojio tri nagrade: povelju za izuzetnu žensku ulogu (Aleksandra Balmazović za ulogu Mile), nagradu za žensku epizodnu ulogu (Anita Ognjanović za ulogu Ane), dok je Specijalno priznanje žirija pripalo Pavlu Mensuru za ulogu Jovana, a prošle sedmice je na 44. Moskovskom filmskom festivalu ovaj film našeg mladog reditelja ovenčan dvema nagradama: priznanjem „Sveti Đorđe“ za najboljeg reditelja i nagradom publike.

01 USEKOVANJE.jpg
promo

 Film „Usekovanje“, nastao po scenariju Davida Jakovljevića, predstavlja portret jedne porodice i njene crne ovce i najmlađeg člana – Jovana. Sve ih pratimo u jednom danu, u jednom stanu, za vreme slave Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, gde roditelji kriju od Jovana i gostiju da se razvode, a Jovan krije od njih da se drogira i nada se da će ga vanzemaljci izbaviti iz beznadežnog i besmislenog postojanja na zemlji. Postepeno, kroz slavsku atmosferu i alkohol, kao i pojavu nenajavljenog gosta, dolazi do otkrivanja tih, ali i drugih porodičnih tajni i sukoba.

Prilikom pisanja scenarija na umu smo imali i izvodljivost, pa smo odlučili da se radnja većinski zbiva u jednom prostoru, što se negde poklopa i sa mojim ranijim kratkim filmovima ‘Dinosaur’ i ‘Izvršenje’. Taj koncept mi je interesantan i volim takve filmove. Tokom priprema, gledao sam ostvarenja koja se tiču (porodičnih) okupljanja u jednom prostoru… Glumci koje ovde imamo su u suštini ono što najvažnije što nosi film, imamo izuzetno dobro podelu. 

Siniša Cvetić, režiser

Podeli vest