IMG_4678.jpg
Direktor Muzeja afričke umetnosti u Beogradu, dr Marija Aleksić
MAU promo

Direktor Muzeja afričke umetnosti u Beogradu, dr Marija Aleksić
MAU promo

Manifestacije

SUSRET LIBIJSKE I SRPSKE KULTURE U MAU: Dan libijske kulture održan prvi put u Beogradu

19.09.2022.

SUSRET LIBIJSKE I SRPSKE KULTURE U MAU: Dan libijske kulture održan prvi put u Beogradu
Veličina Slova

U bašti Muzeja afričke umetnosti, u nedelju, 18. septembra 2022. godine, održana je manifestacija „Raznolikost kultura između naroda Libije i Srbije - odnosi među ljudima" koju je organizovala Ambasade Libije.

Gde se održava

MAU


Kada se održava

18. septembar u 12 časova


Dan libijske kulture u MAU


Pred brojnim posetiocima, bogat kultuno-umetnički program su otvorili dr Marija Aleksić, direktorka Muzeja afričke umetnosti, Mohamed Nabhan, šef Grupe ambasadora arapskih zemalja u Beogradu i Mohamed Galbun, ambasador Libije.
Tom prilikom, dr Aleksić je istakla da Srbija i Libija imaju višedecenijsku istoriju, zasnovanu na uzajamnom poštovanju, poverenju i uvažavanju, a da je naš zadatak da te odnose jačamo i unapređujemo, kako na političkom, ekonomskom i privrednom, tako i na kulturnom planu.

ambasador Libije Mohamed Galbun IMG_4680.jpg
NJ.E, ambasador Libije Mohamed Gabun
MAu

Dr Aleksić je zahvalilia ambasadoru Galbunu na inicijativi da upravo u Muzeju afričke umetnosti, mestu koje predstavlja dragoceni most između dveju zemalja i kultura, predstavi deo bogatog i raznolikog libijskog stvaralaštva. Ambasador Libije, Mohamed Galbun je iskazao svoje veliko zadovoljstvo što je uspešno realizovana proslava prvog libijsko-srpskog dana kulture. Naglasio je da ova manifestacija predstavlja međudržavnu kulturnu razmenu, deleći plodove iskrenih napora i zalaganja dva prijateljska naroda, libijskog i naroda Srbije i najavio da će se Dan libijsko-srpske kulture obeležavati i ubuduće.

IMG_4685.jpg
MAU promo

Tokom celodnevnog programa, u bašti Muzeja afričke umetnosti predstavljene su narodne pesme i igre u izvođenju libijske folklorne grupe, odigrano je srpsko kolo, učenici libijske škole su otpevali libijsku i srpsku himnu, a brojni posetioci su mogli da se upoznaju sa tradicionalnim libijskim zanatima i umetnošću, da probaju gastronomske specijalitete nacionalne kuhinje, kao i da vide autentične libijske odevne predmete i druge proizvode. Ovaj nesvakidašnji skup bio je proslava kulturnog bogatstva naše dve zemlje, i pokazatelj da dijalog među kulturama ima ključnu ulogu u ostvarivanju mira i održivog razvoja.

Podeli vest