1 (34).jpg
promo

promo

Manifestacije

KULTURNO-TURISTIČKA MANIFESTACIJA DANI EVROPSKE BAŠTINE U GROCKOJ! Zabavni i edukativni program do kraja oktobra

26.09.2022.

KULTURNO-TURISTIČKA MANIFESTACIJA DANI EVROPSKE BAŠTINE U GROCKOJ! Zabavni i edukativni program do kraja oktobra
Veličina Slova

Centar za kulturu Grocka i Opština Grocka, organizuje kulturno-turističku manifestaciju „Dani evropske baštine“ sa temom „ODRŽIVO NASLEĐE“ u periodu 16. septembar – 31. oktobar 2022. godine. Kao i prethodnih godina, Centar za kulturu Grocka planira stručna vođenja i izletničke ture izvanrednom kulturnom baštinom na teritoriji opštine Grocka.

Gde se održava

Rančićeva kuća, Grocka


Kada se održava

16. septembara - 31. oktobra


Grocka, vekovima stara varoš kraj Dunava, i tokom 2022. godine s radošću dočekuje i obeležava Dane evropske baštine, a Centar za kulturu Grocka se u ovogodišnju kulturno-turističku manifestaciju sa temom „ODRŽIVO NASLEĐE“, uključuje raznovrsnim predlozima programa, kao i uvek u mreži saradnje sa ustanovama kulture, organizacijama i stručnim timovima - a ove godine posebno sa Institutom za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u pogledu realizacije značajne izložbe „Tajne iz zaboravljene arhive“ koja prati zaostavštinu prof. dr Aleksandra Kostića, Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u realizaciji edukativnih radionica za najmlađe, Centrom za urbani razvoj - u primeni 3D tehnologija za predstavljanje kulturnog nasleđa i virtuelnih tura kulturnom baštinom Grocke, Smiljanom Popov, novinarkom i autorkom serijala „Beograd za početnike“ u organizaciji edukativnih tribina koje se bave održivim nasleđem, kao i renomiranim muzičkim urednikom Bojanom Đorđevićem u okviru koncertnog programa „Muzička bašta“ ustanove i etno nastupa „Živa baština“. 

1 (10).JPG
promo

Ustanova Centar za kulturu Grocka više od decenije uključena je u realiizaciju ove velike i značajne Manifestacije, te da je 2020. godine bila i nosilac Centralnog događaja „Dani evropske baštine” u Srbiji, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, i svesrdnom podrškom Sekretarijata za privredu Grada Beograda i Opštine Grocka. Bila je to prilika i da se ukaže na pregalački rad Centra za kulturu Grocka, te naglasi zalaganje male ustanove kulture koja u mreži saradnje ostvaruje značajne rezultate i istaknuti je primer dobre prakse. 

U znaku ovogodišnje teme Dana evropske baštine koji slave kulturno nasleđe i njegovu najširu dostupnost publici svih uzrasta i kategorija, kao i interakciju sa okruženjem, u skladu sa aktuelnom situacijom, predlozi su koncipirani i kroz brojne digitalne sadržaje. Obuhvaćeni su različiti aspekti nasleđa sa kojim živimo, usmereni kako na ljude, tako i na mesta, odnosno na kontinuitet i učenje iz tradicije, na istorijska zdanja koja će pokazati svoj uticaj na očuvanje lokalnih identiteta, i ekološki prihvatljive mere i običaje u gradnji i ukupnom postupanju.

1 (54).JPG
promo

Planirani su sledeći kulturno-obrazovni i kulturno-turistički sadržaji:

 •  Samostalna izložba u galeriji Rančićeve kuće „Putujuće šare Srbije“, autorke dr Milice Živadinović. Stilizovane šare sa čuvenih pirotskih ćilima, transponovane su u autentične slike u akriliku i ulju na platnu. Postavka predstavlja neobičan spoj tradicionalnog i modernog i objedinjuje eklektičan pristup etnologiji, koji autorka kontinuirano neguje i po kojem je prepoznatljiva. Ova vizuelna umetnica na izložbi će prezentovati svoj bogat umetnički opus prepun snažne simbolike, na način dostupan oku i razumevanju posmatrača iz svih krajeva sveta. Milica Živadinović rođena je u Beogradu, međutim, njeno francusko poreklo odvelo ju je u Pariz gde je provela dve decenije. Specifična mešavina autorkinog porekla i boravka na različitim meridijanima, uticala je velikim delom na njen umetnički izraz. Pirotske šare prepune čudesnih boja, ornamentike i intimnih priča, putuju pomoću jedinstvenih umetničkih dela sve do Rančićeve kuće, starog varoškog doma Srbije. Vreme i mesto održavanja: 16. septembar u 19 časova ( trajanje 16-30. septembar), Rančićeva kuća.
 • Tematska izložba u galeriji Rančićeve kuće „Tajne iz zaboravljene arhive" (Zaboravljena arhiva Instituta za histologiju i embriologiju „Prof. dr Aleksandar Đ. Kostić”), autorke prof. dr Nele Puškaš, i u saradnji sa Institutom za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, praćena dodatnim audio-vizuelnim odnosno multimedijalnim i edukativnim sadržajima i programima, kao i stručnim vođenjima. Izložba je posvećena osnivaču Instituta za histologiju i embriologiju „Prof. dr Aleksandar Đ. Kostić” po kome ustanova nosi naziv, a koja ove 2022. godine godine obeležava vek postojanja. Zaostavština je 2021. godine pronađena na Institutu za histologiju i embriologiju, za koju se decenijama mislilo da je uništena za vreme Drugog svetskog rata, odnosno da je nestala nakon njegovog udaljavanja sa Medicinskog fakulteta iz političkih razloga 1952. godine. Predmeti iz pronađene zaostavštine su u procesu stručno-naučne obrade, inventarisanja, digitalizacije i utvrđivanja za kulturno dobro. Cela zbirka predstavlja važno svedočanstvo Kostićevog profesionalnog, ali i javnog društvenog angažovanja i širokih interesovanja, a takođe je i važan izvor za upoznavanje istorijskog, kulturnog, naučnog i tehničkog razvitka u Srbiji, što joj daje poseban značaj. Vreme i mesto održavanja: 7. oktobar u 18 časova, Rančićeva kuća.
1 (31).jpg
promo

 •  Koncert „Živa baština“, u programu „MUZIČKA BAŠTA“ Rančićeve kuće, posvećen nematerijalnoj kulturnoj baštini i negovanju i očuvanju srpske tradicionalne kulture. Četiri barda srpske tradicionalne muzike današnjice: Boška Vujačića, guslara, Svetlane Spajić (izvođača tradicionalne srpske pesme), Bokana Stankovića i Miloša Nikolića (izvođača na više narodnih duvačkih instrumenata). Koncert „Živa baština” u vanvremenskom ambijentu „Muzičke bašte“ varoške Rančićeve kuće, zaštićenog kulturnog dobra, u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“ predstaviće pažljivo osmišljeni program. U ambijentu bašte Rančićeve kuće, zaštićenog kulturnog dobra gročanske varoši, letnji muzički i festivalski program „Muzička bašta“ Centra za kulturu Grocka tokom 2022. godine predstavlja gostujuće sastave iz zemlje i regiona. Program obuhvata multikulturalni pristup i muziku različitih žanrova, sa akcentom na autentičnom i autorskom izrazu koji je najmanje zastupljen u javnom i medijskom prostoru. Vreme i mesto održavanja: 16. septembar u 20 časova, Rančićeva kuća.
 • ONLAJN+PIKNIK TRIBINA „Šare Srbije“ u saradnji sa Smiljanom Popov i „Beogradom za početnike“, u bašti Rančićeve kuće, tehnička platforma „OCOLO“ digital, studio za digitalne tehnologije. Umesto u studiju, ovaj inovativni kocept digitalnih tribina održava se na odabranoj lokaciji, i pomera granice dvostruko uživo – „lajv“ putem digitalne tribine, i takođe uživo za publiku prisutnu u Rančićevoj kući, zaštićenom kulturnom dobru od velikog značaja za našu zemlju, poznatom po čarobno lepom ambijentu. Tribina u formi časa za celu porodicu, bila bi svojevrsni presedan u našoj kulturnoj praksi, jer su publika - i đaci i odrasli, odnosno deca i roditelji, na zajedničkom času istorije umetnosti za sve. Kroz najparadigmatičnije epizode nacionalne baštine u svetlu šireg evropskog kruga pokazaćemo koliko je važno poznavanje, učenje i istraživanje vlastite istorije, umetnosti i obrazovanja za savremenog čoveka, u svetlu ovogodišnje teme Dana evropske baštine – Održivo nasleđe. Vreme i mesto održavanja: 30. septembar u 18 časova, Rančićeva kuća.
1 (3) (1).JPG
promo

 • VIDEOTEKA „Beograd za početnike“ - 6 destinacija koje morate posetiti u Grockoj, atraktivna videoteka sačinjena od 6 edukativnih tematskih emisija serijala „Beograd za početnike“ posvećenih kulturnoj baštini Grocke; dostupna na sajtu Centra za kulturu Grocka i društvenim mrežama, kao svojevrsni edukativni vodič kroz kulturno nasleđe Grocke, sa akcentom na sadržajima koji imaju širi, evropski značaj. Sastoji se od e-prezentacije emisija serijala „Beograd za početnike“, tokom trajanja manifestacije.

Kasno-rimska grobnica u Brestoviku - OTKRIĆE MISTERIOZNE GROBNICE - Beograd za početnike 

- Rančićeva kuća - zaštićeni spomenik kulture od velikog značaja-ARHEOLOŠKO OTKRIĆE NA AUTOBUSKOJ STANICI - Beograd za početnike

- BEOGRADSKA KALIFORNIJA iliti ČAROBNI BREG - Beograd za početnike 

 • PREMIJERNA PROMOCIJA virtuelne 3D PREZENTACIJE Letnjikovca dr Aleksandra Kostića u Grockoj, u saradnji sa Centrom za urbani razvoj;
  Premijera virtuelne šetnje Letnjikovcem u Grockoj čuvenog naučnika predviđena je za Dane evropske baštine 2022. sa teemom „Održivo nasleđe“. Pored prirodnih nauka, profesor Kostić je imao i druga interesovanja. Od gimnazijskih dana se zanimao za književnost, muziku, fotografiju... Pisao je priče, interesovao se i za evoluciju, i uz sve navedeno, izradio je veliki broj naučnih i dokumentarnih fotografija koje su svedočanstvo vremena. U Dubočaju u Grockoj je prilikom gradnje kuće 1932. godine otkrio arheološko nalazište, danas zaštićeni arheološki lokalitet, i za naredne generacije prikupio i sačuvao bogat arheološki i paleontološki materijal.
 • STRUČNO VOĐENJE znamenitostima i zaštićenim kulturnim dobrima Grocke, sa akcentom na ekološkoj gradnji, narodnom graditeljstvu i održivosti (Rančićeva kuća, Gročanska čaršija, Legat dr Aleksandra Kostića) sa specijal-programom i gošćom, novinarkom Smiljanom Popov, autorkom TV serijala „Beograd za početnike“. Kustos je Zorica Atić, istoričarka umetnosti.
  Vreme i mesto održavanja/polaska: 1. oktobar u 12 časova, Rančićeva kuća.
 • Radionica za najmlađe - tematska LIKOVNA RADIONICA „Likovno putovanje nasleđem“ Centra za kulturu Grocka, i tematska EDUKATIVNA RADIONICA „Nasleđe za decu“ u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, namenjene predškolcima i mališanima nižeg osnovnoškolskog uzrasta. Vreme i mesto održavanja: Tokom septembra i oktobra meseca, za decu u Grockoj, Rančićeva kuća. Ovogodišnje likovne radionice u okviru manifestacije Dani evropske baštine, posvećene kulturnom nasleđu, usmerene su na upoznavanje sa dragocenom kulturnom baštinom u okruženju, koja broji kulturna dobra od izuzetnog i velikog značaja i podstiče veze sa zajedničkim nasleđem u ansamblu evropske i svetske baštine. Zbog velikog interesovanja roditelja i dece, kao i lokalno-specifičnog pristupa u okviru neformalnog obrazovanja koje dopunjuje obrazovni školski sistem, likovna i edukativna radionica doprinose ostvarivanju značajnog pedagoškog rezultata.
1 (42).JPG
promo

 • SAJAM ZIMNICE U VOĆNOJ GROCKOJ pod nazivom „Jesenja kuhinja“. Sajam ove vrste u organizaciji Opštine Grocka se u čuvenom voćarskom kraju, na zaštićenoj „Gročanskoj čaršiji“, održava šesti put, i obuhvata revijalnu, prodajnu i takmičarsku izložbu džemova, meda, voća, zimnice, jesenjih plodova, ali i domaće radinosti, grnčarije i drugih zanatskih rukotvorina. U okviru manifestacije biće degustiran i nagrađen najbolji džem, uz prigodan kulturno-umetnički i zabavni program, u nesvakidašnjem čaršijskom ambijentu prostorne kulturno-istorijske celine od velikog značaja za Srbiju. Vreme i mesto održavanja: 30. septembar od 10 časova, Gročanska čaršija.
Podeli vest