Sajam zimnice 1.jpg
promo

promo

Manifestacije

JESENJA KUHINJA U VOĆNOJ GROCKOJ: Posetite tradicionalni sajam zimnice u okviru „Dana evropske baštine"

27.09.2022.

JESENJA KUHINJA U VOĆNOJ GROCKOJ: Posetite tradicionalni sajam zimnice u okviru „Dana evropske baštine"
Veličina Slova

Gradska opština Grocka 30. septembra tradicionalno slavi i promoviše nematerijalnu kulturnu baštinu Šestim po redu Sajmom zimnice pod nazivom „Jesenja kuhinja u Grockoj”, i to na autentičnom prostoru Gročanske čaršije, zaštićene ambijentalne celine, gde će posetioci imati priliku da obiđu prodajnu izložbu plodova jeseni.

Gde se održava

Gročanska čaršija


Kada se održava

30. septembra u 10 časova


Svečano otvaranje, koje će pratiti bogat kulturno-umetnički program, održaće se u 10 sati na Letnjoj sceni - platou ispred opštine Grocka. U okviru manifestacije će se održati takamičenje u kuvanju najboljeg džema, koje će degustirati i ocenjivati četvoročlani žiri, sa spcijalnom gošćom, novinarkom Smiljanom Popov, autorkom serijala „Beograd za početnike”.

Događaj revijalnog i takmičarskog karaktera je deo manifestacije „Dana evropske baštine - Održivo nasleđe” koji Opština Grocka oragnizuje u saradnji sa JP „Pijace i zelenilo“ u Grockoj i Centrom za kulturu Grocka – ustanovom kulture opštine Grocka.

Svi posetioci Grocke imaće priliku da uživaju u revijalnoj i prodajnoj izložbi zimnice i ostalih domaćih proizvoda, koja se organizuju u saradnji sa meštanima, Udruženjima žena, udruženjima penzionera sa prostora opštine Grocka, kao i sa drugim udruženjima sa prostora grada Beograda sa kojim opština Grocka ima odličnu saradnju.

Pored oprobavanja specijaliteta domaćica iz Grocke i Srbije, posetioci će moći da razmene recepte i savete za zimnicu, a organizovaće se i takmičenje za najlepše dokorisanu jesenju tezgu.

Kao i svake godine, stara varoš kraj Dunava s radošću dočekuje kulturno-turističku manifestaciju „Dani evropske baštine – Održivo nasleđe" te se i ove godine Gradska opština Grocka i Centar za kulturu opštine Grocka uključuju raznovrsnim i sadržajnim muzičkim, edukativnim, likovnim i izložbenim programima u skladu sa izvanrednim bogatstvom kulturnog nasleđa u neposrednom okruženju.

U programu učestvuje KUD „Stevan Štrbac“, OMŠ „Nevena Popović“, PU „Lane“, i najmlađi narodni orkestar u Grockoj, a ulaz je slobodan..

Podeli vest