TDP_8266.jpg
Tanja Drobnjak

Tanja Drobnjak

Manifestacije

DODELJENA PRESTIŽNA NAGRADA „LAZAR TRIFUNOVIĆ“: Miroslav Karić je ovogodišnji dobitnik za tekst „Studija slučaja“

18.01.2023.

DODELJENA PRESTIŽNA NAGRADA „LAZAR TRIFUNOVIĆ“: Miroslav Karić je ovogodišnji dobitnik za tekst „Studija slučaja“
Veličina Slova

Nagrada „Lazar Trifunović” za 2022. godinu svečano je dodeljena istoričaru umetnosti i kustosu Miroslavu Kariću za tekst „Studija slučaja“, objavljen u istoimenom katalogu publikovanom povodom samostalne izložbe umetnice Biljane Đurđević, koja je održana u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu od 25. marta do 23. maja 2022. godine.

Gde se održava

KCB


Nagrada „Lazar Trifunović“ se od 1993. godine dodeljuje sa ciljem da podstiče, razvija i afirmiše nove metodološke i interpretativne modele i pristupe u pisanju o modernoj i savremenoj vizuelnoj umetnosti u štampanim i elektronskim medijima, i predstavlja jedino stručno priznanje koje motiviše kritičko mišljenje u ovoj oblasti. Žiri u sastavu Darka Radosavljević Vasiljević, Stevan Vuković i Ana Ereš razmatrao je predloge prispele na konkurs za Nagradu za 2022. godinu, kao i druge javno dostupne doprinose kritičkom mišljenju o modernoj i savremenoj umetnosti objavljene tokom ove godine, i doneo jednoglasnu odluku. Nagrada se dodeljuje istoričaru umetnosti i kustosu Miroslavu Kariću za tekst „Studija slučaja“.

U ovoj monografskoj studiji Miroslav Karić nudi slojevito strukturiran interpretativni okvir za razumevanje recentne umetničke prakse Biljane Đurđević koji se temelji na poznavanju novih čitanja semantike savremenog slikarstva i njegovih transmedijskih iskoraka, kao i na ubedljivoj kontekstualizaciji jednog kompleksnog umetničkog govora spram društvenih i ideoloških okvira savremenosti. Karićev kritički doprinos pisanju o umetnosti, oslonjen na veštinu da precizno prepozna i artikuliše složene referente okvire koje proizvode umetnički gestovi, nalazi se u principijelnom profesionalnom nastojanju ovog autora da o savremenoj umetnosti misli, govori i piše na osnovu sistematskog poznavanja lokalne scene i posvećenog angažovanja na afirmaciji novih posmatranja i isčitavanja pojava koji se unutar nje javljaju. Nagrađeni tekst, pored navedenog, potvrđuje i važnost kontinuirane saradnje između kustosa i umetnika kao vitalnog podsticaja za permanentno osvajanje novih znanja o savremenoj umetnosti.

Video snimak sa dodele nagrade „Lazar Trifunović“ možete pogledati ispod. 

Podeli vest