KFS 2022 foto 5 Djordje Tomic.jpg
Đorđe Tomić

Đorđe Tomić

Manifestacije

TRADICIONALNI KINESKI FESTIVAL SVETLA! Besplatna manifestacija po peti put zaredom u Srbiji

18.01.2023.

TRADICIONALNI KINESKI FESTIVAL SVETLA! Besplatna manifestacija po peti put zaredom u Srbiji
Veličina Slova

Kineski festival svetla će ponovo zasijati i obradovati mnogu decu, ali i odrasle. Na Sava Promenadu ispred Galerije u Beogradu od 21. januara do 5. februara stižu svetlosni lampioni kojima se tradicionalno već petu godinu zaredom obeležava proslava kineske Nove godine u Srbiji.

Kada se održava

21. januar - 5. februarCena karte

Besplato

Ova manifestacija je postala deo naše tradicije i to na inicijativu našeg umetnika Slobodana Trkulje, koji već godinama radi na kulturnoj razmeni Kine i Srbije. Trkulja, kreativni ambasador Srbije, sa grupom Balkanopolis uživa izuzetnu popularnost u ovoj najmnogoljudnijoj zemlji na svetu, a pre nekoliko dana vratili su se iz Holandije gde su održali devet vrlo uspešnih koncerata sa simfonijskim orkestrom.

_DJT4851 Kineski festival lampiona 2020.jpg
Đorđe Tomić

Podsećamo da je svetlosni spektakl kreirala jedna od vodećih svetskih kompanija za izradu umetničkih lampiona – Zigong Haitjen iz Kine. I ove godine na festivalu će zasijati različite instalacije koje predstavljaju duh tradicije i simbolike drevne Kine kao što su životinjsko carstvo, zmajevi, magični jeleni, čudnovate ribe, afričke živitinje...

Kineski festival svetla počinje 21. januara u 17 časova u Novom Sadu i Beogradu. Ulaz za sve posetioce u oba grada je besplatan.

KFS 2022 foto 7 Djordje Tomic.jpg
Đorđe Tomić

Za posetioce u Beogradu, unutar Galerije kod ulaza broj 5, svakog vikenda do 5. februara, u 17 časova biće priređena tradicionalna kineska ceremonija pravljenja i pripremanja čaja, tokom koje će biti posluženi aromatični kineski čajevi, dok će prvog dana festivala posetioci imati priliku da učestvuju u kursu izrade tradicionalne kineske hrane – „dumplings“.

_DJT4708 Kineski festival lampiona 2020.jpg
Đorđe Tomić

„Ponosan sam i srećan što je ovaj festival postao tradicionalni i što već petu godinu zaredom uspevamo da na ovaj način prikažemo lepotu kineske tradicije, i unesemo malo svetlosti i radosti u svakodnevnicu. U svetlosnim lampionima uživaju sve generacije, zanimljivi su podjednako i mališanima i starijima. Svake godine je zabeležena velika posećenost, te verujem da će tako biti i ovoga puta. Prošetajte sa najmilijima do Sava Promenade ispred Galerije, razgledajte, uživajte i slobodno se fotografišite“ uz osmeh je izjavio umetnik i osnivač festivala Slobodan Trkulja.

Kineski festival svetla će biti otvoren u subotu 21. januara u Beogradu i Novom Sadu i trajaće do 5. februara. Lampioni će biti uključeni svake večeri od 17 časova. Ulaz za sve posetioce je besplatan! Dobro došli!

_DJT0228 Kineski festival svetla.jpg
Đorđe Tomić

Podeli vest