Martovski Festival Logo (1).jpg
promo

promo

Manifestacije

TRIBINA U SUSRET EMINENTNOG FILMSKOG FESTIVALA! Veliki jubilej Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma

30.01.2023.

TRIBINA U SUSRET EMINENTNOG FILMSKOG FESTIVALA! Veliki jubilej Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma
Veličina Slova

Dom omladine Beograda kao izvršni producent Martovskog filmskog festivala nastavlja seriju tribina pod nazivom “70. MARTOVSKI FESTIVAL: RAZGOVORI U SUSRET JUBILEJU”. U ponedeljak, 30. januara na drugoj tribini "Osvrt na prošlost i pogled u budućnost", težište razgovora biće na eksperimentalnom filmu u kontekstu Martovskog festivala.

Gde se održava

Dom omladine Beograda


Kada se održava

30. januar u 19 časova


U razgovore povodom jubileja Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma uključujemo reprezentativna domaća filmska udruženja i njihove eminentne članove, koji iznose svoje viđenje prošlosti Martovskog, kao i predloge za stvaranje nove vizije u budućnosti našeg zajedničkog festivala. Učestvuju Saša Petrović, Vesna Vesić, Milica Lapčević, Vladimir Šojat i Igor Toholj, a domaćini su Dejan Dabić, umetnički direktor Martovskog festivala i Dragan Nikolić, urednik filmskog programa Doma omladine Beograda. 

Na prvoj tribini, održanoj 27. decembra prošle godine, konstatovano je da su se izmenile društvene okolnosti u kojima je Martovski festival bio jedan od vodećih u kulturnom životu nekadašnje Jugoslavije. Ocena je filmskih profesionalaca da treba, pre svega, insistirati na “kratkom metru”, ali ne i na dugometražnim dokumentarnim filmovima i pokušati da se Martovski festival kao međunarodni festival kratkometražnog filma nametne tom koncepcijom, kako u regionu, tako i mnogo šire. Takođe, treba naći načina da se festival približi mladima, ali i da im se kroz kombinovane filmske slotove, servira ponešto i od klasičnih vrednosti dokumentaristike, što oni ne bi samoinicijativno bili u prilici da odgledaju. Jubilej od 70 godina je prava prilika za to.

70. Martovski Razgovor 2.jpg
promo

Cilj ovog ciklusa tribina je da upozna širu javnost i da podseti užu stručnu zajednicu na važnost Martovskog, u svetlu predstojećeg velikog jubileja ovog eminentnog filmskog festivala. Pored toga cilj ovog ciklusa razgovora je i da pokrene sve one filmske teme koje su ponekad i na ovako velikim i značajnim festivalima zanemarene ili nedovoljno primećene. Martovski pripada kako svim filmskim stvaraocima, tako i najširoj mogućoj publici, koja se kod nas oduvek veoma interesovala za filmske forme, poput dokumentarnog, animiranog, kratkog igranog i eksperimentalnog filma, koje su zastupljene upravo na Martovskom festivalu.

Jubilarni, 70. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 28. marta do 2. aprila 2023. godine u Domu omladine Beograda.

Podsećamo da je rok za podnošenje prijava za selekciju takmičarskog programa 70. Martovskog festivala produžen do 31. januara 2023. godine. Konkurs je otvoren za selekciju domaćeg takmičarskog programa u sledećim kategorijama: dokumentarni film do i preko 50 minuta, kratki igrani film, animirani film, eksperimentalni film i video art, i važi za filmove proizvedene 2021. godine i kasnije. Prijava na konkurs se vrši isključivo preko Filmfreeway platforme Martovskog festivala: https://filmfreeway.com/MARTOVSKI

Podeli vest