HYSTW_still_03_300dpi_(c)_Non-Aligned_Films.jpg
HYSTW still

HYSTW still

Manifestacije

TRIBINA POVODOM VIŠESTRUKO NAGRAĐIVANOG FILMA! Ciklus razgovora "Gnevni filmovi" u Domu omladine

31.01.2023.

TRIBINA POVODOM VIŠESTRUKO NAGRAĐIVANOG FILMA! Ciklus razgovora "Gnevni filmovi" u Domu omladine
Veličina Slova

U okviru ciklus tribina Gnevni filmovi, tribina „Nismo li svi onim babuška-lutkama nalik?“ biće održana u petak, 3. februara u 20 časova u Domu omladine Beograda. Učestvuju reditelji Matija Gluščević i Dušan Zorić, producentkinja Čarna Vučinić i i direktor fotografije Aleksa Radunović, dok tribinu vode Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari.

Gde se održava

Tribinska sala Doma omladine Beograda


Kada se održava

3. februar u 20 časova


Ciklus „Gnevni filmovi“ u Domu omladine Beograde otpočeće novu sezonu tribinom u čijoj žiži će biti srpski celovečernji igrani film „Da li ste videli ovu ženu?“. Svetska premijera filma održana je na 79. Filmskom festivalu u Veneciji, na kojem je montažerka Olga Košarić dobila specijalno priznanje u kategoriji umetnika do 40 godina. Na 28. Festivalu autorskog filma u Beogradu film je osvojio i Gran pri “Aleksandar Saša Petrović”, a ovo ostvarenje ovenčano je festivalskom nagradom i u Bangkoku.

Film donosi priču o sredovečnoj ženi Draginji, koja kroz tri različita života pokušava da iskoči iz svoje kože. Glavnu ulogu tumači hrvatska glumica Ksenija Marinković. U pratećim ulogama pojavljuju se: Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić, Olga Odanović, Milica Mihajlović, Ivana Vuković, Miloš Timotijević, Isidora Minić, Alex Elektra i drugi.

Gnevni filmovi februar 2023..jpg
promo

Film „Da li ste videli ovu ženu?“ producirala je Čarna Vučinić u ime „Non-Aligned Films“ iz Srbije, a koproducenti su Damjan Knežević, Tijana Drakulić, Stefan Ivančić i Tena Gojić. Pridruženi producenti su Dragana Jovović, Ognjen Glavonić, Nevena Petrović i Miroslav Đurđević. Film je realizovan u koprodukciji sa Radio-televizijom Srbije, Fakultetom dramskih umetnosti iz Beograda i Dinaridi Film iz Hrvatske. Film je podržao Filmski centar Srbije, a dobio je podršku i Hrvatskog audiovizualnog centra.

HYSTW_still_01_300dpi_(c)_Non-Aligned_Films.jpg
HYSTW still

Dušan Zorić i Matija Gluščević studirali su filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njihovi kratki filmovi prikazani su na velikom broju međunarodnih festivala, osvojivši nekoliko nagrada. Zorićev dokumentarac “Ljubav” (2017) imao je svetsku premijeru na festivalu Visions du Réel u Nionu, a zatim je prikazan na Beldocsu u Beogradu i na Sarajevo Film Festivalu, dok je njegov kratki igrani film “Strano telo” (2018) svetsku premijeru imao u programu “Horizonti” Venecijanskog filmskog festivala. Gluščevićev dokumentarac “Utopija” (2016) prikazan je na Pulskom filmskom festivalu i na Martovskom festivalu u Beogradu. Njegov kratki igrani film “Loop” (2017) imao je svetsku premijeru na Filmskom festivalu u Lokarnu.

Podeli vest