trir_o_fon_triru_vv.jpg
promo

promo

Manifestacije

DKSG JE JEDINA KULTURNO-OBRAZOVNA INSTITUCIJA KOJA ĆE DATI CELOVITU RETROSPEKTIVU SLAVNOG FON TRIRA: Tribine i projekcije o čuvenom danskom inovatoru filma počinju danas

01.02.2023.

DKSG JE JEDINA KULTURNO-OBRAZOVNA INSTITUCIJA KOJA ĆE DATI CELOVITU RETROSPEKTIVU SLAVNOG FON TRIRA: Tribine i projekcije o čuvenom danskom inovatoru filma počinju danas
Veličina Slova

Ciklus „Lars fon Trir - Trilogije života", obeležiće februar u DKSG, a podrazumeva retrospektivu filmova Larsa fon Trira i počinje danas predstavljanjem knjige Stiga Bjorkmana „Trir o fon Triru".

Gde se održava

DKSG


Kada se održava

7. februar


Na tribini će govoriti Jelena Janković, urednica u izdavačkoj kući Arete, Miroljub Stojanović, urednik izdabaštva FCS, teoretičar filma i Igor M. Toholj, moderator, urednik filmskog programa DKSG.

Tokom FEST-a 1998, u okviru Filmskog programa DKSG,prikazana je retrospektiva do tada snimljenih filmova Larsa fon Trira, zaključno sa „Kraljevstvom". Bilo je veoma hladno vreme, filmovi su se prikazivali sa 35 mm filmske trake, predstavnik Danskog filmskog instituta je bio naš gost. Projekcije su bile održavane u velikoj sali, koja je bila prepuna, gledaoci su čak i stajali. U međuvremenu, neki od filmova iz Trirovog opusa koji je koncipiran u nizu malih ciklusa-trilogija, po uzoru na klasično umetničko stvaralaštvo, su se prikazivali u našem redovnom bioskopskom repertoaru, ili programu filmskih festivala, tražeći svoje mesto na kulturnoj sceni Beograda.

Četvrt veka kasnije, u već zreloj fazi, imamo privilegiju, da kao jedina kulturna i obrazovna ustanova u ovom trenutku, publici predstavimo celovitu retrospektivu najznačajnijih filmova velikog reditelja, svih dominantnih tema među kojima se izdvaja vanvremenska borba dobra i zla, njegovu osobenu poetiku i stilski izraz, koji je već sada ostavio nemerljiv uticaj na inovativni razvoj filma kao medija.

U četvrtak, 2. feburara, na programuje projekcija filma „Element zločina", u petak 3. februara možete da pogledate film „Epidemija", a u subotu 4. feburara u DKSG će biti prikazan film „Evropa". Ciklus se nastavlja sledeće nedelje, u utorak 7. februara, filmom „Kraljevstvo". 

Podeli vest