CeJus tribina februar 2023.png
promo DOB

promo DOB

Manifestacije

ZA SVE JUGONOSTALGIČNE GRAĐANE - Treći Ciklus tribina "Jugoslavija u očima mladih istraživača"

06.02.2023.

ZA SVE JUGONOSTALGIČNE GRAĐANE - Treći Ciklus tribina "Jugoslavija u očima mladih istraživača"
Veličina Slova

Ciklus tribina "Jugoslavija u očima mladih istraživača" ove srede, 8. februara sa početkom u 19 časova organizuje razgovor “Festivali savremene umetnosti u Jugoslaviji: između umetnosti i politike” u klubu Doma omladine Beograd. Učestvuju Miloš Marinković (Muzikološki institut SANU) i Jovan Bukovala (Filozofski fakultet Univeziteta u Beogradu).

Gde se održava

Dom omladine Beograd


Kada se održava

8. februar u 19 časova


Festivali savremene umetnosti u socijalističkoj Jugoslaviji su zauzimali važno mesto u kontekstu oslobađanja od estetike socijalističkog realizma, afirmacije zapadnih posleratnih avangardnih tendencija, ali i reafirmacije međuratnog modernizma u Jugoslaviji. Istovremeno, ovi festivali su se odvijali i kao svojevrsni politički projekti koji su predstavljali karakterističan kulturni doprinos aktuelnim idejama jugoslovenskih elita toga doba – politici nesvrstanosti, te ideologiji bratstva i jedinstva.

Na ovoj tribini govorićemo o jugoslovenskim festivalima na polju muzike (o zagrebačkom Muzičkom bijenalu, Jugoslavenskoj muzičkoj tribini u Opatiji), pozorišta (o Beogradskom internacionalnom teatarskom festivalu – BITEF, Sterijinom pozorju u Novom Sadu), filma (o Festivalu jugoslovenskog filma u Puli, beogradskom Međunarodnom filmskom festivalu – FEST, Slobodarskim filmskim svečanostima – SOFEST).
Koje su bile ideološke pozadine i repertoarske politike ovih festivala? Koju su istorijsku ulogu oni zauzimali? Kako ova istorija utiče na festivalske kulturne politike danas – neka su od pitanja na koje će učesnici tribine dati moguće odgovore.

U organizaciji Centra za jugoslovenske studije (Cejus) i Dom omladine Beograda. 

Podeli vest