DOK CINEMA DOB FEBRUAR 2023.jpg
Promo

Promo

Manifestacije

BESPLATNA PROJEKCIJA DOKUMENTARNOG FILMA "ZVEZDA JE ROĐENA"! Tribina i razgovor sa autorkom u Domu omladine Beograd

10.02.2023.

BESPLATNA PROJEKCIJA DOKUMENTARNOG FILMA "ZVEZDA JE ROĐENA"! Tribina i razgovor sa autorkom u Domu omladine Beograd
Veličina Slova

U ponedeljak, 13. februara u 20 časova u Dom omladine Beograda, sala Amerikana, projekcija i razgovor o dokumentarnom filmu “Zvezda je rođena” autorke Vanje Kovačević koja je scenarista, reditelj i montažer filma. Moderator tribine je Jovana Nikolić, producentkinja.

Gde se održava

Dom omladine Beograd


Kada se održava

13. februar u 20 časova


“Zvezda je rođena” je ultimativna priča autorke Vanje Kovačević o savladavanju prepreka na putu da postane bubnjarka u alternativnom rok bendu, dok minuciozno i znalački gradi proces kroz koji se ostvaruje i njen životni kredo – u životu treba pobeđivati, a ne samo učestvovati. Motiv oko koga se vrti priča – nastanak grupe “Writers of Fiction” – tribjut malo poznatom američkom bendu “The Decemberists“, takođe na scenu vraća jedan bitan, ali potisnut segment urbane potkulture bez koje rokenrol ne bi bio to što jeste – iskrena posvećenost svojim herojima. Film o vremenu u životu kad snovi postaju realnost. Film o ratu protiv samoga sebe i pobedi. Film o muzici, ali pre svega film o ritmu.

Film je premijerno prikazan na Sarajevskom filmskom festivalu 2010. godine. Nagrađen je nagradom za najbolji film u regionalnoj selekciji na Beldocs IFF 2010. godine, kao i nagradom za najbolju montažu na Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu. Pored festivalskih projekcija, film je prikazan na televizijama u Srbiji, Hrvatskoj i Mađarskoj i VOD platformama za nemačko govorno područje.

Vanja Kovačević je dobitnica nagrade “Marko Glušac” za najperspektivnijeg mladog montažera u 2021. godini. Režirala je dugometražni dokumentarni film “Zvezda je rođena” i nekoliko kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova. Montažer je mini serije “Porodica” reditelja Bojana Vuletića, filma “Banović Strahinja” reditelja Stefana Arsenijevića i “The Box” rediteljke Andrijane Stojković. Jedan je od koordinatora i osnivača Udruženja za edukaciju u oblasti audiovizuelne kulture Filmkultura, kao i nekoliko strukovnih udruženja. 

Podeli vest