konak kneza milosa.jpg
BEOGRAD.RS

BEOGRAD.RS

Manifestacije

BESPLATAN ULAZ POVODOM DANA DRŽAVNOSTI! Za sve posetioce besplatna izložba stalne postavke u Konaku kneza Miloša

10.02.2023.

BESPLATAN ULAZ POVODOM DANA DRŽAVNOSTI! Za sve posetioce besplatna izložba stalne postavke u Konaku kneza Miloša
Veličina Slova

Povodom obeležavanja Dana državnosti, u sredu, 15. februara, individualnim posetiocima biće omogućen besplatan ulaz na stalnu postavku u Konaku kneza Miloša u Topčideru, istorijskom zdanju u sastavu Istorijskog muzeja Srbije.

Gde se održava

Konak kneza Miloša


Kada se održava

15. februar


Kako je navedeno iz ove kulturne ustanove, konak će u sredu, 15. februara, biti otvoren od 10 do 16 časova, a u četvrtak, 16. februara, neće raditi.

Imajući u vidu da Dan državnosti Republike Srbije objedinjuje dva važna istorijska događaja – podizanje Prvog srpskog ustanka na zboru u Orašcu na Sretenje 1804. i usvajanje prvog ustava tadašnje Kneževine Srbije 1835. u Kragujevcu – tzv. Sretenjskog ustava, zainteresovani građani mogu da se upoznaju sa stalnom postavkom pod nazivom „Stvaranje moderne srpske državnosti (1804–1903)”, koja prikazuje srpsku istoriju 19. veka.

Stalna postavka u Konaku kneza Miloša u Topčideru, nekadašnjem dvoru kneza Miloša, nastoji da prikaže borbe za konačno oslobođenje od viševekovne osmanske vlasti u Prvom i Drugom srpskom ustanku, napore i iskušenja njihovih pokretača i voždova, rodonačelnika novovekovnih srpskih dinastija, Karađorđa Petrovića i Miloša Obrenovića, i značaj i zasluge njegovih naslednika iz dinastije Obrenović u drugoj polovini 19. veka, kada je nakon sticanja samostalnosti obnovljena kraljevina 1882. i nastavljeno jačanje moderne srpske države.

Posetioci mogu da vide brojne originalne predmete koji su pripadali voždu Karađorđu, knezu Milošu i njegovim naslednicima, kao i primerke naoružanja znamenitih ustanika – Hajduk Veljka, Tanaska Rajića, Pop-Luke Lazarevića, Janka Katića, Petra Dobrnjca i drugih. Postavku upotpunjuju originalna platna poznatih slikara poput Paje Jovanovića, Veljka Stanojevića, Đure Jakšića, Petra Ranosovića, Božidara Prodanovića i portreti kneza Miloša, dela Uroša Kneževića, Pavela Đurkovića i Jozefa Grandauera. Na spratu se nalazi orijentalna soba za razgovor i odmor, tzv. „divanhana”, i rekonstrukcija prvobitnog enterijera sobe kneza Miloša Obrenovića.

Konak je podigao knez Miloš 1831. godine u Topčideru, tadašnjoj periferiji Beograda. Svojom strukturom, neoklasicističkim elementima na fasadama i unutrašnjom dekoracijom u stilu „turskog baroka”, građevina spada u reprezentativne rezidencije kakve su se u to vreme podizale širom Osmanskog carstva.

Ispred konaka, zaštićenog kulturnog dobra od izuzetnog značaja, nalazi se čuveno stablo platana, spomenik prirode, koje je zasađeno u vreme Obrenovića.

Podeli vest