Foto 1, foto Luka Knezevic Strika.JPG
Luka knežević Strika

Luka knežević Strika

Manifestacije

PODRŠKA U STVARANJU SAVREMENOG KOREOGRAFSKOG DELA: Otvoren konkurs za BESPLATAN program aktivnog učešća na plesnoj sceni

27.02.2023.

PODRŠKA U STVARANJU SAVREMENOG KOREOGRAFSKOG DELA: Otvoren konkurs za BESPLATAN program aktivnog učešća na plesnoj sceni
Veličina Slova

Stanica Servis za savremeni ples objavljuje poziv za obrazovni program Puzzle#7 namenjen profesionalnom razvoju u polju savremenog plesa i izvođačkih umetnosti. Ovogodišnji program namenjen je mladim koreografima koji su do sada već realizovali autorske radove, i trenutno imaju jasnu ideju šta bi želeli da razvijaju.

Kada se održava

20. mart


Ove godine, Puzzle#7 stavlja poseban akcenat na dramaturgiju u plesu kao podršku stvaranju plesnog i koreografskog umetničkog dela. Namera je da programom umetnicima dodatno približi teme vezane za dramaturgiju u plesu i da unaprede znanja i razumevanje uloge dramaturga u nastanku plesno-koreografskog rada. U dosadašnjem radu sa mladim umetnicima, pokazalo se da je većini umetnika na plesnoj sceni uglavnom nedostupan rad sa dramaturzima, ali i da im je on neophodan. Dramaturgija pruža znanja i sredstva kako bi se koreografske ideje učinile utemeljenim i razumljivim kroz odnose tela, kretanja, prostora, svetla, muzike, teksta i drugih elemenata, ali i kako bi se te iste ideje kontekstualizovale u kulturno-umetničku, širu društvenu, političku ili ekonomsku sredinu i povezale se sa neposrednim ili širim okruženjem. 

Program počinje 10. aprila i traje do 27.10. 2023. godine i održava se u KC Magacinu, Kraljevića Marka 4, sa završnom prezentacijom radova, krajem novembra 2023. Prvi put, program ovaj program obezbeđuje grupni odlazak u Zagreb i saradnju sa partnerskim programom Modularne škole u organizaciju Nomad Dance Academy Hrvatska. 

Učesnici su pozvani da tokom trajanja programa razvijaju svoje autorske projekte, kroz saradnju, samoorganizaciju i međusobnu podršku i uz stručnu pomoć Stanice i Puzzle tima (Marko Milić i Marijana Cvetković). 

Program je potpuno besplatan za učesnike, kao i ostali programi koje Stanica razvija u domaćoj plesnoj zajednici, za umetnike i publiku.

Ovo je način na koji Stanica želi da ohrabri umetnike da aktivnije učestvuju na savremenoj plesnoj sceni, prikazuju autorske i izvođačke radove, iskoriste mogućnosti za uspostavljanje budućih umetničkih saradnji, dobiju relevantno obrazovno-umetničko iskustvo i steknu proširena znanja o kontekstu savremenog plesa i savremene umetnosti uopšte. 

Puzzle#7 je novi ciklus u okviru platforme Puzzle, čiji je cilj sistematična razmena znanja i iskustava između generacije afirmisanih koreografa i teoretičara i mlađih umetnika, ali i predstavljanje modela obrazovanja kao otvorenog, eksperimentalnog, uključujućeg, koji propituje akademski i institucionalni tretman savremenih izvođačkih umetnosti kod nas 

Program:

Ana Vujanović 10– 14. april

Marijana Cvetković 8 - 10. maj

Aleksandra Janeva Imfeld u Zagrebu 29. maj – 2. jun

Tjago Granato 26 - 30. jun

Dragana Bulut 11 – 15. septembar

Igor Dobričić 23 – 27. oktobar

Puzzle prezentacija krajem novembar 2023.


Svi zainteresovani treba da pošalju kratku biografiju i najmanje dva linka na video snimke autorskih radova; motivaciono pismo sa idejama i temama koje bi tokom programa želeli da razviju i finalizuju kroz plesnu predstavu (dužine do jedne A4 strane); pored teksta, moguće je koristiti različite medije za predstavljanje ideju (kolaž, fotografije, crtež…), izjavu da se obavezuju da će program pohađati u potpunosti i bez izostajanja u navedenim terminima; kontakt telefon i mejl adresu. 

Aplikaciju treba poslati na adresu stanica. [email protected]

Rok za prijavu je 20. mart 2023. Broj učesnika je, zbog tehničkih i organizacionih uslova rada, ograničen. Program je potpuno besplatan, uključujući i put u Zagreb.

Podeli vest