Bata-Zivojinovic-web-03.png
promo

promo

Manifestacije

OTVOREN LEGAT U ČAST BATE ŽIVOJINOVIĆA: Jugoslovenska Kinoteka priredila stalnu postavku o legendi srpskog i jugoslovenskog glumišta

27.02.2023.

OTVOREN LEGAT U ČAST BATE ŽIVOJINOVIĆA: Jugoslovenska Kinoteka priredila stalnu postavku o legendi srpskog i jugoslovenskog glumišta
Veličina Slova

Jugoslovenska kinoteka obeležava devedeset godina od rođenja jednog od najznačajnijih i najpopularnijih srpskih i jugoslovenskih glumaca Velimira Bate Živojinovića (1933–2016) svečanim otvaranjem legata i dve prateće izložbe 28. februara u zdanju u Uzun Mirkovoj ulici.

Gde se održava

Jugoslovenska knoteka


Kada se održava

stalna postavka


„O značaju Velimira Bate Živojinovića za našu kinematografiju izlišno je mnogo govoriti, jer je njegov lik praktično postao simbol za srpski i jugoslovenski film“, ističe direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić. „Poput velikih holivudskih zvezda, Bata je prevazišao nivo odličnog glumca i ušao u mitologiju. To, pak, ne znači da se takvih glumačkih pojava i njihovog značaja ne treba iznova sećati, a kroz ovakve događaje i koristiti priliku da se njihov lik i delo sagleda iz novog ugla, da se osvetli neki do tada manje poznat aspekt biografije i filmografije velikana ili da se naprosto nekoj mlađoj publici približi stvaralaštvo nekoga ko je oblikovao ono što naš film jeste", izjavio je Pantelić.

Prema rečima kustoskinje postavke Irine Kondić, sadržaje koji prate ovaj jubilej publika će moći da vidi na dva nivoa zgrade Kinoteke. Novopristigli legat Bate Živojinovića pridružuje se legatima ostalih velikana sedme umetnosti u okviru stalne postavke. Osim nagrada koje krase nove vitrine legata, svoje mesto pronašli su i interesantni lični predmeti slavnog glumca.

Ulaz na stalnu postavku Jugoslovenske kinoteke biće slobodan za publiku u naredne dve nedelje. Izložba „Privatno i radno“, deo legata Bate Živojinovića, predstavlja printove digitalnih fotografija koje dočaravaju radnu atmosferu sa snimanja iz njegove višedecenijske karijere, kao i odabrane segmente iz privatnog života. Smeštena je u galeriji u prizemlju Kinoteke.
Multimedijalna izložba „Filmska paleta“ nalazi se u centralnom holu i ilustruje neke od najznačajnijih uloga Bate Živojinovića u filmovima: Dr (1962), Tri (1965), Neprijatelj (1965), Skupljači perja (1967), Breza (1967), Valter brani Sarajevo (1972), Pas koji je voleo vozove (1977), Tren (1978). Izložbu čine inserti, tekstovi, fotografije i plakati.

Podeli vest