ovuda_ce_proci_put_02.jpg
Insert iz filma
promo Dom omladine Beograd

Insert iz filma
promo Dom omladine Beograd

Manifestacije

IMA LI PUT BEZ PUTARINE? Martovski ciklus tribina "Gnevni filmovi" u Domu omladine Beograd

02.03.2023.

IMA LI PUT BEZ PUTARINE? Martovski ciklus tribina "Gnevni filmovi" u Domu omladine Beograd
Veličina Slova

Ciklus „Gnevni filmovi“ u Domu omladine Beograda nastaviće se 3. marta tribinom naslovljenom „Ima li puta bez putarine?“ u 20 časova. U fokusu će biti mladi srpski celovečernji igrani film „Ovuda će proći put“, a ulaz je, kao i dosad, slobodan.

Gde se održava

Dom omladine Beograd


Kada se održava

3. mart u 20 časovaCena karte

Besplatno

Učestvuju: rediteljka i scenaristkinja Nina Ognjanović i deo ekipe filma “Ovuda će proći put”: glumci Jana Bjelica i Zlatan Vidović, autorka muzike Ana Krstajić, a tribinu vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari.

Srpska premijera vezana je za ovogodišnji, 51. po redu FEST u Beogradu, a svetska premijera filma održana je na festivalu Slemdens (Slamdance) u Park Sitiju, u Sjedinjenim Američkim Državama, u januaru ove godine, na kome je ovaj film prikazan u glavnom takmičarskom programu i gde je dobio nagradu publike i specijalno priznanje žirija za najbolji igrani film.

Radnja filma „Ovuda će proći put“ smeštena je u odsečeno, zaboravljeno selo blizu kog će uskoro biti izgrađen autoput. U selo, osim autoputa, stiže i stranac. Meštani, puni nepoverenja i straha prema promeni koju put donosi, sumnjaju da i stranac ima neke veze sa tim i da skriva svoje prave namere. Nekoliko nesporazuma i laži je dovoljno da netrpeljivost meštana prema strancu preraste u otvoreni sukob, a Jana, devojka iz sela koja se zaljubila u stranca, švata da je ona jedina koja može da ga spasi od opasnosti koja se nad njim nadvila.

Ostvarenje „Ovuda će proći put“ podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Filmski centar Srbije. Producent filma je Pointless Films, dok su koproducenti Fakultet dramskih umetnosti i Radio Televizija Srbije.

Povodom premijere svog debitantskog ostvarenja na 51. FEST-u ova mlada autorka je izjavila: „Ponosna sam što imam priliku da svoj prvi film premijerno prikažem domaćoj publici na festivalu koji ima tako dugu i bogatu tradiciju kao beogradski FEST. Ovo je moj diplomski film koji je snimljen u jako skromnim uslovima, ali uz podršku divne ekipe, talentovane glumačke postave i meštana sela Topli Do koji su nas sve ugostili u periodu snimanja. Većini njih će ovo biti prvi put da gledaju film i mislim da ne može biti bolje da on bude prikazan u Velikoj sali mts Dvorane“.

Gnevni filmovi MART.jpg
promo Dom omladine Beograd

Podeli vest